www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Edelherten en vogels

2 dagen geleden Boswachters in Oostvaardersplassen

Eind vorig jaar, op 10 december 2018, zijn we gestart met het verminderen van het aantal edelherten in de Oostvaardersplassen – het zal niemand zijn ontgaan. Lees hier de stand van zaken.

lees meer

Eerste ‘schuursessie’ Oostvaardersplassen

3 dagen geleden Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen en het beheer van dit bijzondere natuurgebied veranderen. De afgelopen tijd zijn ons veel vragen gesteld over het nieuwe beleid en de uitvoering van het  beheer in het gebied. Via (social) media, mail en gesprekken in het veld hebben we veel van deze vragen beantwoord, maar willen ook graag op een andere manier in contact komen met belangstellenden. Hoe? Dat vertel ik in dit blog.

lees meer

Vogelaars stropen de mouwen op

7 dagen geleden Boswachter Mikal Folkertsma in Oostvaardersplassen

De vogelkijkhutten in het Oostvaardersveld zijn populair bij veel vogelaars en natuurliefhebbers. Bijna dagelijks spreek ik daar mensen die genieten van de flora en fauna rondom de hutten en van het contact met elkaar. In de kerstvakantie werd ik door een aantal van hen benaderd met de vraag of ze een steentje konden bijdragen in het beheer en onderhoud in en rondom de hutten. In dit blog vind je een foto-impressie van de dag.

lees meer

Deel kudde konikpaarden Oostvaardersveld gaat verhuizen

3 januari 2019 Boswachter Mikal Folkertsma in Oostvaardersplassen

Zoals veel van jullie weten wordt het Oostvaardersveld, het natuurgebied ten zuiden van de Praamweg, sinds een aantal jaar begraasd door een kudde konikpaarden. Deze kudde is de afgelopen jaren flink gegroeid. De komende periode zullen we een deel van de kudde konikpaarden in het Oostvaardersveld verhuizen naar andere natuurgebieden in Nederland. Hoe we dat doen en welke paarden verhuizen lees je in dit blog.

lees meer

Samen werken aan het Oostvaardersplassengebied

24 december 2018 Boswachters in Oostvaardersplassen

Er gebeurt van alles in de Oostvaarderplassen en niet alleen als het om de grote grazers gaat. Wil je meer weten over wat er waar gebeurt, waarom en wanneer? Op Staatsbosbeheer.nl en natuurlijk ook hier op het boswachtersblog houden we je op de hoogte van de voortgang van de verschillende projecten en wat je daarvan terugziet in het veld. En de vorderingen vatten we ook samen in een maandelijkse update.

lees meer

Wandelgebied de Driehoek en deel Kotterbos gesloten voor publiek

10 december 2018 Boswachters in Oostvaardersplassen

Het actieve afschot van edelherten in de Oostvaardersplassen is begonnen. Provinciale Staten van Flevoland heeft in juli 2018 ingestemd met nieuw beleid voor natuurgebied de
Oostvaardersplassen. Dat betekent dat het aantal edelherten in het gebied terug zal worden gebracht naar 490. Daarnaast voeren we ook het gebruikelijke, inmiddels aangescherpte ‘vroeg reactief beheer’ uit. Het verlagen van het aantal grazers en het vroeg reactief beheer houdt in dat de winterafsluiting van een aantal gebieden vroeger zal zijn dan voorgaande jaren. Wandelgebied De Driehoek en een deel van het Kotterbos blijven vanaf vandaag gesloten voor publiek. Het Oostvaardersbos blijft vooralsnog open. Meer hierover lees je in dit blog.

lees meer

Herstel beschuttingsrichels

6 december 2018 Boswachters in Oostvaardersplassen

Vrijdag wordt gestart met het herstel van de beschuttingsrichels op ’t Stort, het zuidwestelijk deel van de graslanden in de Oostvaardersplassen. De beschuttingsrichels voor de grote grazers zijn aangelegd naar aanleiding van de aanbevelingen van de deskundigencommissie ICMO2 uit 2010. De richels zijn beschadigd doordat de grazers er veelvuldig op zijn geklommen en ze als uitkijkmogelijkheid hebben gebruikt.

lees meer

Hoefdieren als verklikkers stroperij

22 november 2018 Boswachters in Oostvaardersplassen
Heckrund met zender in Oostvaardersplassen

Gisteren is begonnen met het ‘zenderen’ van 20 Heckrunderen in de Oostvaardersplassen. Ze krijgen een halsband, voorzien van een LoRa-zender, een hartslagmeter en temperatuurmeter. De dieren ondervinden daarvan vrijwel geen hinder. Hiermee kunnen de bewegingen en andere activiteiten van de runderen in het terrein worden gevolgd.

lees meer

Konikveulen terug in uiterwaarden Weurt

9 november 2018 Boswachters in Oostvaardersplassen

Het konikveulen dat op 2 november verhuisde uit de Oostvaardersplassen loopt weer in het natuurgebied in de uiterwaarden bij Weurt.

lees meer

Resultaten helikoptertellingen Oostvaardersplassen

5 november 2018 Boswachters in Oostvaardersplassen
helikoptertelling in de Oostvaardersplassen in oktober 2015

Op 29 en 30 oktober 2018 zijn drie helikoptervluchten uitgevoerd boven de Oostvaardersplassen. Tegelijkertijd is een grondtelling uitgevoerd in de voor edelherten toegankelijke bosgebieden. In dit blogbericht vind je de resultaten van de tellingen.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog