www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Finalisten Groene Twinkeling 2019 bekend!

6 december 2018 r.rood@staatsbosbeheer.nl in Overijssel

Biodiversiteit en ondernemen. Van levensbelang. Maar hoe dan? Vraag het deze ondernemers uit Overijssel. Zij zijn de finalisten van de Groene Twinkeling 2019 en weten als geen ander hoe bedrijf en biodiversiteit te verbinden.

lees meer

Boomfeestdag in Borne; Stroomesch is houtwal rijker

4 december 2018 Boswachter Irene van der Linde in Overijssel

De Stroomesch, één van onze terreinen in Twente. Grenzend aan de gelijknamige woonwijk in Borne. Een jonge wijk naast een oud landschap met een beekdal, houtwallen en boerenerven. Waar knoesten van eiken staan langs oude essen, én nu ook vele jonge boompjes en stuiken. De Stroomesch was namelijk afgelopen week het toneel voor de boomfeestdag in Gemeente Borne. Bijna veertig enthousiaste kinderen planten een nieuwe houtwal aan, pluizen uilenballen uit en mogen van het voorjaar ook nog mee op belevingstocht met de boswachter.

lees meer

Opgeruimd staat netjes!

3 december 2018 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel

Het Survivathlon Clean The Green Team heeft zondag 2 december een deel van de Sallandse Heuvelrug al hardlopend ontdaan van zwerfvuil. Het was de tweede keer dat het Survivathlon team dit deed. Op initiatief van Andre Gorter trekt een groep sporters de natuur in en ruimt tijdens een training zwerfafval op. Op de Sallandse Heuvelrug is al jaren vrijwilliger Jos Greiving actief die zwerfvuil op ruimt, maar een beetje hulp voor onze Jos kan natuurlijk nooit kwaad…

lees meer

Nieuw stuifzand zichtbaar in Ommen

26 november 2018 Boswachter Nico Arkes in Overijssel

De Sahara in Ommen: een robuust open stuifzandgebied met korstmossen zoals rendiermos en ijslandsmos, buntgras, heidespurrie, zandzegge en struikheide. In Ommen worden 2 kleine stuifzandgebieden met elkaar verbonden waardoor ruimte ontstaat voor deze pionierssoorten. Als het goed gaat met deze kwetsbare soorten, is dat een teken van gezonde natuur dat tegen een stootje kan. Het werk is in uitvoering zodat het ecosysteem zich kan herstellen.

lees meer

Rondom de werkzaamheden: Boswachter Ine legt uit wat er gebeurt

20 november 2018 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel

De werkzaamheden aan het heideherstel op de Sallandse Heuvelrug zijn in volle gang en op dit moment betekent het dat er al flink wat bomen zijn verwijderd. Dit doen we om verbindingen te maken met de omliggende gebieden, waar veel voedsel te vinden is voor verschillende dieren. Ook vergroten we zo het leefgebied van veel soorten. Door de werkzaamheden ziet een deel van het gebied er heel anders uit.

lees meer

Vrijwilligers aan de slag in het Springendal

9 november 2018 boswachters in Overijssel
Aan de slag

In het Springendal en Dal van de Mosbeek is sinds kort een nieuwe vrijwilligersgroep aan de slag voor Staatsbosbeheer en het Landschap Overijssel. Lees meer over hun eerste werkdag en kijk of dit misschien ook iets voor jou is.

lees meer

Herfst: De (geblazen) paden op, de lanen in!

7 november 2018 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel
Pad vol blad

Boswachter Kees Jan legt uit waarom bospaden bladvrij worden geblazen. Dat lijkt misschien raar, maar er is een logische verklaring.

lees meer

Start verkiezing Groene Twinkeling!

1 november 2018 boswachters in Overijssel

Het bedrijf uit Overijssel met de grootste inzet voor biodiversiteit maakt kans op de Groene Twinkeling, de groenste prijs voor ondernemend Overijssel. Bedrijven die hun verantwoordelijkheid nemen op het gebied van biodiversiteit kunnen zich de hele maand november inschrijven via www.groenetwinkeling.nl. Een ander bedrijf aanmelden mag ook!

lees meer

Eerste boeren Noordwest Overijssel ontvangen certificaat

31 oktober 2018 boswachters in Overijssel
Boswachter Tim Boerrigter-van Weert reikt het certificaat ‘Inleiding beheer natuurgrasland ’uit aan agrarisch ondernemer Arend Bouwman uit Staphorst.

Boeren en boswachters De pachters werden in drie dagen bijgepraat over de ecologische uitgangspunten. En ze spraken over hoe die zijn vertaald in bepalingen van de pachtcontracten, en wat het effect van maatregelen en bewerkingen is op flora en fauna. En er werden tips gegeven om natuurdoelen te bereiken. Onderdeel van de cursus was een […]

lees meer

Goddelijke schoonheid

18 oktober 2018 boswachters in Overijssel
Koninginnenpage

Boswachter Sjaak van Dijk beschrijft een van zijn favoriete vlinders: de Koninginnenpage.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog