www.boswachtersblog.nl/ Rottum

De slechtvalken van Rottumerplaat

4 dagen geleden Vogelwachters Aaldrik en Nicolette in Rottum

Nu de jonge slechtvalken zijn uitgevlogen, kunnen vogelwachters Aaldrik en Nicolette in alle rust de prooiresten op en rond het nest bekijken. Welke vogelsoorten zijn vooral de pineut en zijn er nog soorten op Rottumerplaat geweest die zij niet hebben gezien, maar de slechtvalk wel?

lees meer

Een strand vol verhalen

7 juli 2019 Vogelwachters Aaldrik en Nicolette in Rottum

Aan het strand kun je naast een hoop troep, ook allerlei ‘natuurschatten’ vinden. Van schelpen tot veren en van eikapsels tot botten en schedels. Op Rottumerplaat kunnen vogelwachters Aaldrik Pot en Nicolette Branderhorst ook wat dat betreft hun hart ophalen want laat dat natuurjutten een van hun grote liefhebberijen zijn …

lees meer

Wat is dat nou? #2

3 juli 2019 Vogelwachters Aaldrik en Nicolette in Rottum
Weerballon.

Bij onze rondes over het strand vinden we allerlei plastic afval, waaronder veel pretballonnen. Vandaag vonden we een zogenaamde weerballon die metingen doet in de hogere luchtlagen. Dat is belangrijk om het weer op de wat langere termijn te kunnen voorspellen, maar ook die ballonnen laten nogal veel plastic afval achter. We vragen ons daarom af of dat niet anders kan?

lees meer

Fata morgana

30 juni 2019 Vogelwachters Aaldrik en Nicolette in Rottum

Het veldwerk op Rottumerplaat is langzamerhand aan het verschuiven van de vogels naar de planten en insecten. Diverse vogelsoorten hebben hun eerste nest groot en proberen het nog een keer. We ontdekken iedere dag weer nieuwe dingen en soms ook soorten die je hier niet meteen verwacht. Maar het meest bijzondere deze week was toch wel een heuse fata morgana op de heetste dag van de week. Schiermonnikoog was veranderd in een wereldstad…

lees meer

‘Hoe is het bij jullie? Over.’

23 juni 2019 Vogelwachters Aaldrik en Nicolette in Rottum
Zwartkopmeeuw

Eens in de week hebben de vogelwachters van Rottumerplaat contact met de collega’s op Rottumeroog. Er wordt vooral gesproken over het wel en wee van de broedvogels, maar ook de bijzonderheden komen voorbij. Maar ook de collega’s besteden de nodige tijd aan het ruimen van vuil. Wij genieten steeds meer van het gedrag van de vogels, maar we moeten niet té dichtbij komen. Dat leidt soms zelfs tot klappen!

lees meer

Verlangen naar lichtende nachtwolken

16 juni 2019 Vogelwachters Aaldrik en Nicolette in Rottum

De afgelopen week op Rottumerplaat was vooral nat en winderig. Voor het eerst moeten we het veldwerk echt plannen met de buienradar binnen handbereik. Maar als het even droog is en weer opwarmt, miegelt het ineens van de zweefvliegen en vlinders zoals atalanta’s en distelvlinders. En ook en plantengebied wordt het steeds leuker! En als hoogtepunt van de week zien we toch nog de prachtige lichtende nachtwolken.

lees meer

Spannende tijden op Rottumerplaat

9 juni 2019 Vogelwachters Aaldrik en Nicolette in Rottum
Onweer

Onweer, maar vooral de harde wind en regen, zijn niet heel gunstig voor de vogels op de Wadden in deze tijd van het jaar. Vaak is er dan een verhoogd tij en daarmee de kans dat nesten van vogels die op ‘het randje’ broeden wegspoelen. Het lijkt gelukkig mee te vallen, maar het zijn wel spannende tijden voor al dat jonge grut (en dus ook voor vogelwachters Aaldrik Pot en Nicolette Branderhorst).

lees meer

Op de helft…

2 juni 2019 Vogelwachters Aaldrik en Nicolette in Rottum

De helft van de tijd zit er op voor vogelwachters Nicolette Branderhorst en Aaldrik Pot. In die twee maanden hebben ze zowat alle soorten weer wel meegemaakt, van onweer tot dichte mist, van vrieskou tot bijna tropische warmte. Doordat échte regen uitblijft daalt de waterstand in de vijver waar dagelijks tientallen vogels komen drinken en badderen steeds verder op, maar door de warmte gonst het nu wel overal van de insecten op het eiland en begint ook de kwelder langzaam in bloei te komen.

lees meer

Wat is dat nou? #1

29 mei 2019 Vogelwachters Aaldrik en Nicolette in Rottum
Golfhoogtemeetboei

Een extra blog deze week over iets waarvan wij dachten dat het een mens in een zeekajak was, maar wat uiteindelijk een boei blijkt te zijn die de golfhoogte meet. Herman Peters van Rijkswaterstaat licht de werking en het doel van deze boeien toe.

lees meer

Meeuwentijd

26 mei 2019 Vogelwachters Aaldrik en Nicolette in Rottum
Kleine mantelmeeuw

Het weer op Rottumerplaat is nooit saai. In een week hebben we alles voorbij zien komen, van bijna winters koud naar zomers warm. Hardnekkige zeemist, stormachtige wind en eindelijk regen. De afgelopen dagen stonden vooral ook in het teken van ‘de meeuwen’ en bij de drinkbank rond de Behuizing gebeurt natuurlijk ook altijd wel wat …

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog