www.boswachtersblog.nl/ Texel

Fladderende blauwtjes in de duinen

6 dagen geleden Boswachter Dick Schermer in Texel

Met zonnig weer zijn er veel vlinders te vinden in de duinen van Texel, vooral de blauwgekleurde vlinders vallen op en vliegen boven grassige plekken met vooral rolklaver. Meestal gaat het om de mannetjes van het icarusblauwtje. Maar het kunnen ook heideblauwtjes zijn. Ook blauwvleugelsprinkhanen hebben blauwe vleugels.

lees meer

Lusten en lasten van de bastaardsatijnvlinder

10 juli 2017 Boswachter Dick Schermer in Texel

Wie kent ze niet, de in het voorjaar totaal kaal gevreten duindoornstruiken met ‘rupsennestjes’? De rupsen van de bastaardsatijnvlinder, een prachtige witte nachtvlinder, hebben haren die mensen kunnen irriteren.

lees meer

De rijke monding van de Slufter

28 juni 2017 Boswachter Dick Schermer in Texel

In de Slufter op Texel is onderzoek gedaan naar het voedsel van vogels. Studenten van Van Hall Larenstein hebben op 21 juni monsters genomen van het bodemleven. Deze gegevens worden gebruikt voor het beheer van het gebied.

lees meer

Landelijke aandacht essentaksterfte

27 juni 2017 Boswachter Dick Schermer in Texel

Vandaag vraagt Staatsbosbeheer landelijk aandacht voor de essentaksterfte. De es gaat massaal dood als gevolg van de agressieve schimmelziekte ‘essentaksterfte’.

lees meer

Een Texelse schat: de wilde orchideeën

26 juni 2017 Boswachter Dick Schermer in Texel

Op Texel komen veel orchideeën voor. Deze opvallende planten trekken verschillende insecten aan en leven samen met een bodemschimmel. Er zijn niet alleen kleurrijke planten maar ook groenbloeiende zoals de grote keverorchis.

lees meer

Een voorjaarsstorm over Texel.

19 juni 2017 Boswachter Dick Schermer in Texel

De voorjaarsstorm van 6 juni heeft ervoor gezorgd dat de legsels vogels op het strand en in de Slufter op Texel weggespoeld zijn. Het bos lag bezaaid met afgebroken bladeren en takken.

lees meer

Meeuwen beïnvloeden de duinen

12 juni 2017 Boswachter Dick Schermer in Texel
meeuwen

Wie kent ze niet: de meeuwen die in het kielzog van de Teso-veerboot van Den Helder naar Texel meevliegen. Wat is het leuk om ze brood uit de hand te laten eten! Er zijn een aantal soorten: de zilvermeeuwen met een lichte bovenkant, de kleine mantelmeeuwen met een donkere bovenkant en de kokmeeuwen met de donkere kop. Ook zie je vaak een paar exemplaren rond de wachtende auto’s op het opstelterrein of patatjes bedelend bij de snackbar.

lees meer

‘Laat de jonge eidereendjes met rust’

3 juni 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel
eidereend, Slufter, vogelwacht

Op het vogeleiland Texel zijn de afgelopen weken tientallen jonge eidereendjes uit het ei gekropen. Soms lijken ze hun moeder kwijt te zijn. Maar dat is vaak niet het geval.
Het beste advies is om ze met rust te laten. Tenzij er een verwilderde kat – één van de grootste bedreigingen van het eiland – op de loer ligt.

lees meer

‘De natuur als uitdaging’ In De Slufter op Texel

2 juni 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel
Slufter, vogelwacht

Wekelijks zijn twee vrijwilligers vogelwachter voor Staatsbosbeheer in De Slufter op Texel. Zij delen hun ervaringen graag.

lees meer

Duin en Bos Texel scoort hoogst in Noord-Holland bij bezoekersonderzoek recreatiegebieden Noord-Holland

1 juni 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel
Slufter, wandelaars, Texel

Bos en Duin Texel, Nationaal Park Duinen van Texel, scoort met 8,3 het hoogste rapportcijfer in Noord-Holland, Texel als geheel krijgt 8,2 als beoordeling. De provincie Noord-Holland en de terreinbeherende organisaties hebben in 2016 een bezoekersonderzoek recreatiegebieden laten uitvoeren. Van 65 gebieden die belangrijk zijn voor de openluchtrecreatie in Noord-Holland door NBTC-NIPO Research bekeken hoe inwoners van Nederland deze gebieden bezochten en waardeerden. Zeker voor Texel ontbreekt de belangrijke component van de buitenlandse bezoekers. Deze onderzoeksmethode is eerder al in ander provincies gebruikt.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog