www.boswachtersblog.nl/ Texel

Onderhoud singels Waalenburgerdijkje Texel wegens essentaksterfte

14 uur geleden Boswachter Erik van der Spek in Texel
essentaksterfte

Langs het Waalenburgerdijkje laat Staatsbosbeheer door de aannemers De Slufter en Tatenhove een groot deel van de beplanting afzagen. Vooral essen worden afgezaagd omdat deze ernstig zijn aangetast door essentaksterfte is een schimmel die in Nederland massaal essen aantast, de verwachting is dat zeker 90% van de essen hier aan zal sterven. Dode bomen langs het fietspad op dit voormalige dijkje zijn gevaarlijk. Daarom laat Staatsbosbeheer nu na het broedseizoen de bomen bij de grond afzagen. Tijdens het werk zijn delen van het fietspad afgesloten, dit is voor uw veiligheid en de veiligheid van de mensen die er werken, negeer deze afzettingen alstublieft niet.

lees meer

Boswachterstip: Wandelen langs de Moksloot

6 dagen geleden Boswachter Erik van der Spek in Texel

Buiten het broedseizoen kun je bij Staatsbosbeheer in de Duinen van Texel op bijzondere wandelpaden lopen. Tot 1 maart zijn ook de ‘groene routes’ beschikbaar. Hierbij geef ik mijn tip voor deze prachtige routes: wandelroute Moksloot.

lees meer

Wel en wee van lepelaars

11 september 2017 Boswachter Dick Schermer in Texel

Lepelaars horen echt bij Texel. Ze komen op verschillende tijdstippen aan in de kolonie. In de Geul is dit duidelijk te merken. Vroeg broedende vogels hadden dit jaar grote sterfte; laat broedende vogels veel minder.

lees meer

Nieuwkomers en verandering in de natuur op Texel

4 september 2017 Boswachter Dick Schermer in Texel

Texel is een eiland en dieren die aan de overkant algemeen zijn komen hier niet voor. De groene kikker en de huisspitsmuis zijn door toedoen van de mens op het eiland gekomen en dat heeft effect gehad.

lees meer

Vanaf morgen weer bramen plukken in Muy en Bollekamer Texel buiten de paden

31 augustus 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Vanaf 1 september mag er in de natuurgebieden De Muy en Bollekamer op Texel ook buiten de paden gelopen worden om bramen te plukken. Dit mag tot de laatste bramen eind oktober rijp zijn. In de andere delen van het Nationaal Park Duinen van Texel is het plukken van bramen alleen toegestaan als de bramen direct langs het wandelpad groeien.

lees meer

Verslag van boswachter Glenn van Ginkel

28 augustus 2017 Boswachter Dick Schermer in Texel

Boswachter Glenn van Ginkel doet verslag van verhalen rond een boomvalkennest en de bruidsvlucht van vliegende mieren.

lees meer

Werkzaamheden in natuurgebied Hanenplas Texel van start en financiering van STIFT rond; bericht van provincie Noord-Holland

25 augustus 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel
Hanenplas (c) Ton Zegers

Werkzaamheden in natuurgebied Hanenplas van start en financiering van STIFT rond
De provincie Noord-Holland start in september met de werkzaamheden aan natuurgebied Hanenplas op Texel. De natuur krijgt de komende jaren een impuls, het gebied wordt uitgebreid en een aan te leggen fietspad biedt nieuwe mogelijkheden om van de natuur te genieten.

lees meer

Zeeraket en blinde bij: een vruchtbaar geheel

22 augustus 2017 Boswachter Dick Schermer in Texel

De zeeraket bloeit volop waar het strand wat hoger is. De plant wordt vaak bezocht door de zweefvlieg de blinde bij. De zeeraket heeft merkwaardige vruchten, geschikt voor verspreiding door het zeewater

lees meer

Zwervers van wereldformaat: grote sterns

21 augustus 2017 Boswachter Dick Schermer in Texel

In de Slufterzitten enorme groepen grote sterns. Veel jonge grote sterns dragen een kleurring om het gedrag te kunnen verklaren.

lees meer

Garnalen, je kijkt er zo doorheen…

14 augustus 2017 Boswachter Dick Schermer in Texel

Garnalen komen veel voor in het Staatsbosbeheergebied De Slufter. Veel kinderen gaan in het vrije deel met een netje op pad en vangen de diertjes. De algemeenste garnaal is de brakwatersteurgarnaal

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog