www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Floristen in de dop

31 augustus 2013 Boswachter Peter Maas in Aan Zee

Het IVN organiseerde de afgelopen maanden een floracursus. Vanuit het basisstation het MEC in Goes kwamen de cursisten uit heel Zeeland en gingen ze ook door heel Zeeland op excursie. Docent Harry werd door Nelleke bijgestaan en in het veld kwam daar soms een lokale kenner nog bij. Vanmorgen gingen ze kijken bij de Fortdijk, Koewacht. Marijke maakt er ondertussen een goede gewoonte van om lekkere koffie uit te delen. Vandaag speciale aandacht voor de planten van dijkhellingen. De Fortdijk is ooit in 1612 aangelegd waardoor er een nieuwe polder ontstond met de prachtige naam ‘Oud Beoosten Blij Bezuidenpolder’. De dijk ligt pal op het zuiden en de grondslag is overwegend zanderig. Mooie uitgangssituatie voor een bloemdijk dus. Tal van planten werden geturfd en steeds werd uitgelegd tot welke familie een soort behoort en waarom. Wilde peen, knoopkruid, fluitenkruid, klein streepzaad, veldlathyrus, gewone rolklaver, rode klaver (en Harry was trots op zijn vondst van een witte-rode klaver), koninginnenkruid, echte valeriaan, gestreepte witbol, strandkweek, goudhaver, italiaans raaigras en nog meer. Tussendoor werd er nog een hommel gered uit het web van een tijgerspin en op de eik vonden we de bizarre vergroeiing veroorzaakt door een ananas-galwesp. Als afsluiting zorgde Nathalie voor een heerlijk eigen brouwseltje: vlierbloesemchampagne.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog