www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Luchtverkeer

15 september 2013 Boswachter Karel Leeftink in Aan Zee

Het is maar wat druk in de lucht. De afgelopen dagen was er volop trek aan de kust. Groepjes gele kwikstaarten, groenlingen, putters, boerenzwaluwen, al wat graspiepers, in elk geval boompiepers en warempel ook een grote bonte specht. Die laatste zal overigens niet ver gaan, is bepaald geen lange afstandstrekker, zoals zwaluwen en gele kwikken. Die laatsten trekken per slot helemaal naar Afrika om daar de winter door te brengen. Die lange reis vraagt heel veel energie. De vogels hebben de laatste weken dan ook gebruikt om flink op te vetten. Veel vreten – insecten -, zodat er voldoende brandstof aan boord is om de etappes zo lang mogelijk te maken. Zij vertrekken dan ook een dikke 40% zwaarder dan dat zij gewoonlijk wegen. Van dat gewicht moet je je overigens niet te veel voorstelling maken: een beetje gezonde gele kwik weegt 20 gram. Onderweg wordt – voor zover mogelijk – natuurlijk wel “bijgetankt” en bijgeslapen, want die hele tocht van pakweg 4600km in één keer afleggen, is toch een beetje te veel van het goede (foto’s Bennie van den Brink en Jaco Walhout). boerenzwaluw draden vol zwaluwen bvdb  3_DSC9339

gele kwik2 rug

reageren

geef een reactie

  • Janny Bergh
    15 september 2013 om 20:30
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog