www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Damhertenbronst op de Kop van Schouwen

20 oktober 2016 Wendy in Aan Zee

Mannetjes damherten zien er nu op hun imposantst uit

Op de Kop van Schouwen gieren de hormonen in deze periode door het lijf van de damherten, de bronst is begonnen. Overal vind je bronstkuilen en schuurplekken van de opgewonden mannetjes. Ze doen hun uiterste best om de hindes voor zich te winnen.

Krachtig knorren
Al vlak na zonsopkomst beginnen de herten (mannetjes) krachtig te knorren. Hiermee lokken ze de hindes (vrouwtjes) naar zich toe. Zij zien erop toe dat ze het sterkste mannetje uitzoeken om hen te bevruchten. De damhertenbronst is één van de meest indrukwekkende spektakels van de herfst. De mannetjes zien er nu op hun imposantst uit. Tijd en zin om te eten hebben ze niet, ze hebben het druk met het afbakenen van hun territorium, het vechten met rivalen en het lokken en bij elkaar houden van de hindes. In deze periode valt het mannetje door de uitputtingsslag dan ook flink af.

Bronstkuil van een damhert (Foto Wendy Janse)
Bronstkuil van een damhert (Foto Wendy Janse)

Beleef de damhertenbronst
In Boswachterij Westerschouwen is de damhertenbronst perfect te beleven. Door de glooiing van het landschap en de dichte bebossing is er veel beschutting te vinden voor de dieren, maar zijn ze toch relatief dicht bij de paden te horen. Het geburl van de damherten is goed te horen in het gebied. Ook in het Gadrabos vind je volop damherten die druk zijn met het veroveren van een hinde. De damhertenbronst duurt ongeveer van half oktober tot half november. In deze periode vind je overal bronstkuilen en veegplekken op de bomen in het bos. Na een draagtijd van 230 dagen wordt het kalf in mei, juni of juli geboren.

Kom op excursie!
Wil je op pad met een echte damhertenexpert en de herfst op zijn mooist beleven? Ga dan mee met één van de damhertenexcursies in het Gadrabos.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog