www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Ruiterpad Gadrabos opgeknapt

20 februari 2017 Wendy in Aan Zee
Gadrabos Ruiterpad

Ruiters kunnen hun hart weer ophalen in het mooie Gadrabos op de Kop van Schouwen. Het pad dat ’s winters erg nat was is inmiddels hersteld.

Ondoordringbare laag

Het ruiterpad in het Gadrabos was afgelopen jaren erg nat in de winter. Het was al langere tijd een wens van zowel Staatsbosbeheer als ruiters om het pad op te knappen. Boven op de zandgrond lag een ondoordringbare laag grond waar nattigheid in werd vastgehouden. De regen die neerviel kon niet weglopen via de grond maar bleef in het bovenste deel hangen waardoor er grote plassen ontstonden. Het gevolg; het pad was het grootste deel van de winter ontoegankelijk voor paarden en hun ruiters.

Omspitten

Het ruiterpad kon wel een opknapbeurt gebruiken. In opdracht van Staatsbosbeheer heeft een aannemer de bovenste grondlaag vermengd met de zandgrond eronder door middel van een spitmachine. Dit is een landbouwmachine met schepjes eraan waarmee de grond letterlijk omgespit wordt. Het omspitten heeft als gevolg dat de ondoordringbare laag verdwenen is en water weer weg kan lopen via de grond. Na het omspitten hebben we de grond twee dagen laten drogen zodat al het vocht is verdwenen. Vervolgens is het pad drie keer ‘aangedrukt’ met een rol, dit is een trekker met rol erachter. Hiermee is het zand minder mul en beter begaanbaar voor paarden. We nodigen ruiters uit om het pad flink te gaan belopen met hun paarden zodat het pad nog minder mul wordt!

Rondje Gadra

Met het verbeteren van de omstandigheden voor ruiters in het Gadrabos is er weer een mooi rondje beschikbaar. Het Gadrabos is een mooi afwisselend eikenbos, waar je ook heerlijk kunt wandelen. In de herfst zijn hier volop paddenstoelen te vinden en verder loop je hier met grote regelmaat reeën en herten tegen het lijf.

Gadrabos ruiterpad

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog