www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Familiepad Boswachterij Westerschouwen in beton

13 maart 2017 Wendy in Aan Zee
Familiepad Boswachterij Westerschouwen

Vandaag starten we met het opknappen van het Familiepad in Boswachterij Westerschouwen. Drie kilometer pad wordt in beton gelegd zodat families met kinderwagens en rolstoelen er veilig overheen kunnen.

Schots en scheef

Met de opkomst van de toerisme in de jaren zestig zijn er verschillende fiets- en wandelpaden aangelegd in Boswachterij Westerschouwen. Er zijn destijds wel 300.000 tegels met de hand in het bos neergelegd. De tegels van de fietspaden zijn zo’n 15 jaar geleden al vervangen door beton en nu is het kleine rondje van het Familiepad aan de beurt. Alleen het Familiepad bestaat nog uit tegels die steeds verzakken en weer recht gelegd moeten worden. Een arbeidsintensieve klus. Regelmatig leggen we de tegels recht, maar als er één mol onderdoor gaat liggen de tegels alweer schots en scheef. Van het negen kilometer lange Familiepad wordt het rondje van drie kilometer opgeknapt.

Uitdagende klus

Het nieuwe pad is al langer een wens van Staatsbosbeheer, maar het vernieuwen van een pad door duinen is erg duur. Een aannemer moet met zijn materiaal rekening houden met zandgrond, boomwortels, smalle paden en hoogteverschillen. Dat is een hele uitdaging. Komende week zal de aannemer het voorbereidende werk doen met het grove materiaal, zoals een puinfrees. De huidige tegels worden ter plaatse vermalen. Dit wordt één van de bestanddelen van het nieuwe betonpad. Een nieuwe en duurzame techniek. Daarna wordt het pad aangelegd met een machine die de vermalen tegels vermengd tot beton.

Rolstoelen en kinderwagens

Het Familiepad is straks een mooie route voor het hele gezin. We vinden het belangrijk dat de natuur toegankelijk is voor iedereen. Rolstoelen en kinderwagens kunnen straks makkelijk over het pad rijden. De route gaat over de duinen en door het dennenbos. Onderweg kun je reeën en damherten tegenkomen en spechten en roofvogels zoals de havik.

Toegankelijkheid

De werkzaamheden zullen ruim 8 weken innemen. Het ruiterpad vanaf de Excursieschuur is tijdelijk niet toegankelijk. Ruiters kunnen vanaf de parkeerplaats aan de Adriaan van der Weijdeweg (Parkeerplaats ‘Het Groene Duin’) het ruiterpad naar het strand nemen. Wandelaars kunnen tijdens de werkzaamheden het Familiepad vanaf de Excursieschuur niet betreden. De groene route naar het strand of de witte route blijven wel toegankelijk.

De ruiterroute vanaf de excursieschuur (rood) is tijdelijk afgesloten. De route vanaf parkeerplaats ‘Het Groene Duin’ naar het strand blijft toegankelijk (blauw).
Wandelpaden werkzaamheden Boswachterij Westerschouwen
De onafgebroken rode lijn geeft de werkzaamheden aan. Een deel van de groene en gele route en een groot gedeelte van de rode route is tijdelijk niet toegankelijk. De groene route naar het strand blijft beschikbaar tijdens de werkzaamheden, evenals de volledige witte route.
reageren

geef een reactie

  • tineke mak
    23 maart 2017 om 20:04

    Fijn dat het pad wordt opgeknapt, het was hard nodig. wij wonen hier niet waren er de afgelopen 2 weken. wel jammer dat we nu andere routes moesten nemen, maar het is voor het goede doel.

    • Boswachter Wendy Janse
      24 maart 2017 om 09:34

      Hallo Tineke,
      We zijn er zelf ook heel blij mee dat het pad opgeknapt wordt! Het is nu inderdaad even onhandig, maar inderdaad voor het goede doel.
      Groet,
      Wendy

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog