www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Kalfjes Slikken van Flakkee luiden lente in

24 maart 2017 Boswachter Ilona Noorlander in Aan Zee
Kalfjes heckrund Slikken van Flakkee

Het is voor mij ieder jaar weer spannend wanneer het gaat gebeuren. De geboorte de eerste kalfjes op de Slikken van Flakkee. We hebben even geduld moeten hebben maar eindelijk is het zo ver, de eerste kalfjes zijn geboren!

Eerste kalfjes van 2017

Mijn belangrijkste taak is zorgen voor de kuddes in de natuurgebieden. Ik controleer het vee van Staatsbosbeheer in de Grevelingen en op de Zuid-Hollandse eilanden. Het voorjaar is een extra bijzondere periode voor mij, want dan kan ieder moment het eerste kalf geboren worden. Nu is het eindelijk zo ver want de eerste Heckrundkalfjes van 2017 zijn geboren op de Slikken van Flakkee! Voor mij betekent dit, dat de lente nu echt begonnen is.

Bijzondere vacht

Het kan in maart nog best koud kan zijn, toch redden de kalfjes van Heckrunderen zich prima door hun speciale vacht. De vacht van het kalf past zich direct aan, daarom hebben ze geen last van eventuele kou. De meeste kalfjes op de Slikken van Flakkee worden in deze periode geboren. Naast Heckrunderen begrazen ook Schotse hooglanders en fjordenpaarden de Slikken van Flakkee. De eerste veulens van de paarden verwachten we ook ieder moment.

Koeien met een missie

De Heckrunderen hebben een belangrijke taak hier aan de Grevelingen. Deze bijzondere koeien zorgen door te grazen dat de Slikken van Flakkee afwisselend blijven. Ze eten grassen, jonge boompjes en durven met hun grote hoorns ook bosjes flink aan te pakken. Zo ontstaan er delen met lage begroeiing en delen met meer bomen en struiken. Het grazen van de koeien en de paarden houdt het natuurgebied gevarieerd.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog