www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Familiepad Boswachterij Westerschouwen geopend

14 juni 2017 Boswachter Wendy Janse in Aan Zee
Familiepad Boswachterij Westerschouwen

Vandaag openden we het gloednieuwe Familiepad in Boswachterij Westerschouwen. Het drie kilometer lange pad is in grondbeton gelegd zodat families met kinderwagens en rollators er veilig overheen kunnen. Gedeputeerde van de Provincie Zeeland Carla Schönknecht en provinciehoofd van Staatsbosbeheer Ad van Hees openden het pad.

Officiële opening

Met het doorscheuren van een afbeelding van het bos werd het gloednieuwe Familiepad in Boswachterij Westerschouwen vandaag symbolisch geopend. Kinderen, gedeputeerde van de Provincie Zeeland Carla Schönknecht en provinciehoofd van Staatsbosbeheer Ad van Hees maakten de weg vrij om een wandeling te maken over het nieuwe pad. Onderweg vertelden boswachters en vrijwilligers van Staatsbosbeheer over de bewoners van het bos.

Opening Familiepad
Boswachter Alex vertelt over damherten in het bos

Schots en scheef

Met de opkomst van de toerisme in de jaren zestig zijn er verschillende fiets- en wandelpaden aangelegd in Boswachterij Westerschouwen. Er zijn destijds wel 300.000 tegels met de hand in het bos neergelegd. De tegels van de fietspaden zijn zo’n 15 jaar geleden al vervangen door beton en nu was het kleine rondje van het Familiepad aan de beurt. Alleen het Familiepad bestond nog uit tegels die steeds verzakten en weer recht gelegd moeten worden. Een arbeidsintensieve klus. Regelmatig legde Staatsbosbeheer de tegels recht, maar als er één mol onderdoor ging lagen de tegels alweer schots en scheef. Van het negen kilometer lange Familiepad is het rondje van drie kilometer opgeknapt.

Uitdagende klus

Het opknappen van het pad was al lang een wens van Staatsbosbeheer, maar het vernieuwen van een pad door duinen is erg duur. De aannemer moest met zijn materiaal rekening houden met zandgrond, boomwortels, smalle paden en hoogteverschillen. Dat was een hele uitdaging. “Toch hebben we ervoor gekozen het pad te vernieuwen.” zegtAd van Hees provinciehoofd Staatsbosbeheer Zeeland. “We vinden het belangrijk dat Boswachterij Westerschouwen voor iedereen beleefbaar is. Of je nu met een kinderwagen het bos in wilt of met een rollator, de hele familie kan mee.” De oude tegels zijn ter plaatse vermalen, wat één van de bestanddelen van het nieuwe betonpad vormt evenals de grond onder het pad. Een nieuwe en duurzame techniek. Door het gebruik van gebiedseigen materiaal heeft het pad dezelfde kleur als de ondergrond en een natuurlijke uitstraling.

Bewoners rond het Familiepad

Het rondje dat nu in beton gelegd is, is een mooie route voor het hele gezin. Een afwisselende wandeling door loof- en naaldbos en over de duinen waarbij je spechten, bosmieren, damherten en reeën tegen kunt komen. Iedereen is welkom om te komen genieten van het bos en zijn bewoners!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog