www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Schaapskuddes met herder losgelaten in het Groene Duin

23 augustus 2017 Wendy in Aan Zee
Schapen Groene Duin

Schapen Groene Duin - Foto Eddie Wolfswinkel

Naast reeën, damherten, paarden en koeien kun je nu ook zo'n 370 schapen tegen komen in het Groene Duin. We hebben namelijk de hulp ingeroepen van een herder met zijn schaapskuddes om ons te versterken in de strijd tegen de invasieve soort Amerikaanse Vogelkers. Wij willen graag dat de struik - die niet thuis hoort in Nederland - verdwijnt en de schapen lusten er wel pap van. Win-win!

Bospest

Amerikaanse vogelkers is een struik die hier van nature niet thuis hoort. De invasieve soort – ook wel bospest genaamd – is aan het begin van de 20e eeuw door de mens geïntroduceerd. Later bleek dat de struik zich erg makkelijk verspreidt en inheemse soorten bedreigt. Door de overvloed van stikstof in de lucht, veroorzaakt door onder andere auto’s, industrie en landbouw is er een rijke humuslaag ontstaan dat werkt als een soort pokon. Hierdoor kan Amerikaanse vogelkers zich nog sneller verspreiden.

Lange adem

Afgelopen weken is er met kleine machines zo’n negen hectare Amerikaanse vogelkers verwijderd in het Groene Duin.  Door deze struiken te verwijderen wordt het gebied ‘gereset’ en hebben duinsoorten als tapuit, parelmoervlinder en veldkrekel weer kans zich te ontwikkelen. Maar Amerikaanse vogelkers is een taaie soort, de struik ontkiemt makkelijk en stobben kunnen snel weer uitlopen. Daar komen de schapen om de hoek. Zij vreten de overgebleven struiken weg en kunnen uitlopers de baas. Door de schapen steeds weer terug te laten komen op deze plekken wordt de struik uitgeput en verdwijnt. De herder verplaatst de schapen steeds van plaats naar plaats om hen op specifieke plekken hun buik vol te laten eten. Schapen tevreden, wij tevreden!

Schotse hooglander

Divers palet aan grazers

Met de komst van de schapen is er een divers palet aan grazers in het Groene Duin te vinden. Er lopen prachtige roodharige Schotse hooglanders, wilde exmoorpony’s, shetlanders en natuurlijk damherten en reeën. Vroeger waren hier ook veel konijnen te vinden, maar door diverse – door de mens geïntroduceerde – ziektes is het konijn nog maar minimaal aanwezig in het gebied. De Kempische heideschapen kunnen de functie van de konijnen deels overnemen. Ze zorgen dat het de verrijking van het gebied door stikstof (de ‘pokonlaag’) verminderd wordt door te grazen en de voedingsstoffen op te nemen. Zo voeren de schapen nutriënten af, want in de poep die overblijft zitten veel minder voedingsstoffen dan voordat ze het opaten. Er lopen in het Groene Duin twee kuddes, bij elkaar zijn dat zo’n 370 schapen.

Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)

Het verwijderen van de overmaat aan stikstof uit de natuur en het herstellen van de effecten van de stikstofuitstoot in het landschap vindt plaats in opdracht van de provincie en vallen onder de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) van het Ministerie van Economische zaken. Provincie Zeeland is verantwoordelijk voor de uitvoering van de PAS Herstelmaatregelen. Door de PAS-maatregelen ontstaat ontwikkelruimte voor bedrijven om uit te breiden, én wordt tegelijkertijd de achteruitgang van de natuur gestopt. Op deze website vind je meer informatie over de PAS.

reageren

geef een reactie

 • K. Piël
  28 augustus 2017 om 09:39

  Wil Staatsbosbeheer de bospest ook eens bestrijden in Middenduin (het ligt ten westen van de Zanderij, ten oosten van het Wisentengebied Kraansvlak, en nabij Overveen)? Hier bevindt zich de laatste populatie van de Prunus serotina. Tot in de wijde omtrek vind je er geen meer.

  Juist daarom loont het de moeite om er eens helemaal van af te komen. De huidige prunuswoeker in Middenduin verspreidt zich met de zaden over de nabijgelegen terreinen. Stop dat nu eindelijk!

  K. Piël,
  St. Herstel Inheems Duin

  Ik vraag hier al enige jaren om, helaas nog zonder resultaat.

  • Boswachter Wendy Janse
   30 augustus 2017 om 15:00

   Ik kan daar vanuit Zeeland helaas niet zoveel over zeggen, omdat niet mijn gebied is. Je kunt voor vragen over Amerikaanse vogelkers in Middenduin dus het beste contact opnemen met mijn collega’s uit Zuid-Kennemerland, via kennemerland@staatsbosbeheer.nl en/of 023-5240360. Zie ook hun boswachtersblog.nl/noord-holland voor meer collega’s en contactgegevens.

 • buschman
  24 augustus 2017 om 19:03
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog