www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Determinatie

20 september 2017 Boswachter Anouk Pattipeilohij in Aan Zee

Vandaag breng ik een heugelijke dag in het veld door met collega Peter Maas. Peter is onze boswachter Ecologie en fervent volger van al het leven wat er ontspruit in onze gebieden. Laat ik het zo zeggen, als planten aan social media deden dan was hij die ene volger die alles wat je post meteen retweet, liked en deelt.

We zijn op pad om flora en fauna toets te doen in de Vroongronden op Westenschouwen. Hier zal binnenkort onderhoud uitgevoerd gaan worden om de gevolgen van overmatige stikstof depositie tegen te gaan, beter bekend als het PAS-project (Programma Aanpak Stikstof).

Je moet het zo zien; door menselijk toedoen, bijvoorbeeld door het rijden in een dikke Hummer, 3 keer per jaar met het vliegtuig op vakantie te gaan, iedere dag een lekkere lap vlees op je bord waardoor de vleesindustrie overuren draait, vergroot de hoeveelheid stikstof aanzienlijk. Deze stikstof daalt neer op het land en de vegetatie en faciliteert hiermee een groeispurt voor sommige planten soorten. Een soort planten-steroïde of ultra-Pokon effect dus. Niet goed voor de natuur! Want soorten als Zwarte els of Pitrus gaan hierdoor explosief groeien, ze overwoekeren gebieden en ontnemen andere soorten de kans om te ontspruiten. En daarom proberen we bij Staatsbosbeheer de woekergroei van soorten als Zwarte Els tegen te gaan door het uitvoeren van diverse soorten onderhoud binnen het PAS project.

Maar uiteraard moet er eerst gekeken worden of er geen zeldzame soorten in het gebied voorkomen, zodat deze niet evenals de Zwarte Els met de grond gelijk gemaakt worden. Maar juist de kans krijgen te floreren, groeien en bloeien en er een grotere soortendiversiteit bewerkstelligd wordt. Daar waar de boswachter voorheen nog moest navigeren aan de hand van een kompas, de stand van de zon, en bij een beetje verdwalingspech ook nog de  stand van de maan en sterren, lopen we nu rond met behulp van de navigatie op de in een kan-tegen-weer-wind-regen-modder-en-een-stootje-case gehulde tablet van Peter. Hierop kunnen we in rasters van 50 bij 50 meter exact aangeven welk plantje waar groeit en in welke kwantiteit deze voorkomt. De techniek staat voor niets!

Ik tuur om me heen en vergaap me aan een torenvalk die aan het bidden is. Hij hangt op tientallen meters hoog stil in de lucht en scant de grond af op zoek naar een smakelijke muis. Wanneer hij er één in het vizier krijgt duikt hij eropaf! En… ‘Ohhhh wat mooi!, Anouk, kom snel!….snel!!’ Peter springt op en neer van vreugde en wenkt me snel te komen, ik ren naar hem toe. Hij wijst naar een plantje met een paars bolletje als bloem en kijkt ernaar alsof het ieder moment haar kleine worteltjes uit de grond kan trekken, de blaadjes eens goed ophijst en het op een loopje zet. Ik ben even verbaasd…. Het is inderdaad een erg mooi plantje ja… Peter kijkt me aan en glundert ‘Blauwe knoop! Het is….. Blauwe knoop!’

reageren

geef een reactie

  • Nathalie De Somer
    20 september 2017 om 13:47

    Blauwe knoop! Leuk is dat. De plaatsen waar die in Zeeland is waargenomen over de afgelopen 25 jaren zijn nog op 2 handen te tellen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog