www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Wakken hakken en schotsen scheppen

1 maart 2018 Boswachter Piet van Loon in Aan Zee

Wat een nieuwsgierige dames zijn toch. En de heren een gebied verderop ook trouwens. Ze zijn soms zo opdringerig dat je op moet passen waar je stapt. Maar dat geeft niet hoor, dan weten ze wel gelijk waar ze moeten zijn! O, waar ik het over heb? Over onze shetlanders op Schouwen-Duiveland. Ik bezocht ze afgelopen week om wakken te maken in de drinkpoelen.

IJswerk
Na een aantal dagen flinke vorst worden alle werkzaamheden aan de kant geschoven om ‘wakken te hakken’. Een klus die niet heel veel voor komt, maar altijd wel iets extra’s met zich mee brengt. Samen met een collega waren we een hele ochtend op pad om de diverse drinkpoelen van het vee open te slaan, hakken, bikken en scheppen. Het ijs van inmiddels van ruim 5 cm dik breekt vrij snel en in de luwte, weg van een snijdende wind, is het leuk werk, zo in het zonnetje. Overigens heeft dat zonnetje nog best veel kracht, want later op de dag lijkt de bovenlaag van de bodem al weer rustig aan het smelten. De poel daarentegen blijft nog ijzig dicht. Geen golfje beweging. Maar met een flinke tik, een harde kraak en een ferme schep ligt er weer een ijsschots uit; weer een vierkante meter drinkruimte!

Collega Tim hakt een wak in de Duinen van Renesse

Paardeninzet
De hele week houden we de poelen in onze gebieden nauwlettend in de gaten. En ook het gehouden vee wordt vrijwel dagelijks gecontroleerd. Deze natuurlijke grasmaaiers zijn voor ons onmisbaar in het werk dat ze voor ons doen. Jaarrond zijn de pony’s aanwezig in de terreinen om de begroeiing kort te houden, waardoor gestelde natuurdoelen behaald kunnen worden.

Shetlanders zijn blij met opengemaakte poelen

We gaan snel weer verder, de volgende poel is al weer dichtgevroren!

reageren

geef een reactie

  • Inge Brandsma
    1 maart 2018 om 12:57

    Leuk om te lezen, mooi werk! Sta ik eigenlijk nooit zo bij stil, maar dit moet natuurlijk ook gebeuren.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog