www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Schapen in de duinen

30 mei 2018 Wendy in Aan Zee
Schapen Groene Duin

Schapen Groene Duin - Foto Eddie Wolfswinkel

Voor het tweede jaar op rij roept Staatsbosbeheer hier de hulp in van een schaapsherder met zijn schapen. De schapen helpen ons in de strijd tegen de invasieve soort Amerikaanse Vogelkers. In de Meeuwenduinen en in het Groene Duin kun je nu een kudde schapen treffen.

Bospest

Amerikaanse vogelkers is een struik die hier van nature niet thuis hoort. De invasieve soort – ook wel bospest genaamd – is aan het begin van de 20e eeuw door de mens geïntroduceerd. Later bleek dat de struik zich erg makkelijk verspreidt en inheemse soorten bedreigt. Door de overvloed van stikstof in de lucht, veroorzaakt door onder andere auto’s, industrie en landbouw is er een rijke humuslaag ontstaan dat werkt als een soort pokon. Hierdoor kan Amerikaanse vogelkers zich nog sneller verspreiden.

Lange adem

Vorig jaar is er in de Meeuwenduinen op grote schaal Amerikaanse vogelkers verwijderd. Ook in het Groene Duin is er met kleine machines zo’n negen hectare Amerikaanse vogelkers verwijderd. Door deze struiken te verwijderen wordt het gebied ‘gereset’ en hebben duinsoorten als tapuit, parelmoervlinder en veldkrekel weer kans zich te ontwikkelen. Maar Amerikaanse vogelkers is een taaie soort, de struik ontkiemt makkelijk en stobben kunnen snel weer uitlopen. Daar komen de schapen om de hoek. Zij vreten de overgebleven struiken weg en kunnen uitlopers de baas. Door de schapen steeds weer terug te laten komen op deze plekken wordt de struik uitgeput en verdwijnt. De herder verplaatst de schapen steeds van plaats naar plaats om hen op specifieke plekken hun buik vol te laten eten. Schapen tevreden, wij tevreden!

Kleine parelmoervlinder
Kleine parelmoervlinder – Foto Alex de Visser

Divers palet aan grazers

Met de komst van de schapen is er een divers palet aan grazers in het Groene Duin te vinden. Er lopen prachtige roodharige Schotse hooglanders, wilde exmoorpony’s, shetlanders en natuurlijk damherten en reeën. Vroeger waren hier ook veel konijnen te vinden, maar door diverse – door de mens geïntroduceerde – ziektes is het konijn nog maar minimaal aanwezig in het gebied. De Kempische heideschapen kunnen de functie van de konijnen deels overnemen. Ze zorgen dat het de verrijking van het gebied door stikstof (de ‘pokonlaag’) verminderd wordt door te grazen en de voedingsstoffen op te nemen. Zo voeren de schapen nutriënten af, want in de poep die overblijft zitten veel minder voedingsstoffen dan voordat ze het opaten.

Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)

Het verwijderen van de overmaat aan stikstof uit de natuur en het herstellen van de effecten van de stikstofuitstoot in het landschap vindt plaats in opdracht van de provincie en vallen onder de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) van het Ministerie van Economische zaken. Provincie Zeeland is verantwoordelijk voor de uitvoering van de PAS Herstelmaatregelen. Door de PAS-maatregelen ontstaat ontwikkelruimte voor bedrijven om uit te breiden, én wordt tegelijkertijd de achteruitgang van de natuur gestopt. Op deze website vind je meer informatie over de PAS.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog