www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Hondenpoepzakjesdump

7 maart 2019 Boswachter Piet van Loon in Aan Zee

Afgelopen tijd hebben boswachters van Staatsbosbeheer enorme hoeveelheden hondenpoepzakjes uit het terrein opgeruimd. Met zakje en al werden de uitwerpselen van honden de bosjes ingegooid en de natuur vervuild.

Er is één zo’n plek, zo halverwege het bos, precies na het hondenlosloopgebied, waar de bosbodem de afgelopen tijd steeds vreemdere kleuren kreeg. Rood, paars, groen, zwart; plastic zakjes in alle kleuren werden hier afgelopen maand in grote getale door collega’s uit het bos gevist. Hondenpoepzakjes wel te verstaan. Met zakje en al werden de uitwerpselen van honden hier de bosjes in gegooid en de natuur vervuild.

Opruimplicht

Staatsbosbeheer juicht het opruimen van uitwerpselen van honden enorm toe. Zo houden we de paden toegankelijk voor iedereen, ook voor onze kleinste bezoekers die graag blaadjes oppakken en de natuur van dichtbij ‘ontdekken’. Echter het ‘opruimen’ van de uitwerpselen door het in een plastic zakje van het pad af te gooien vinden wij niet fijn. En wij niet alleen.

Bosbewoners

De bewoners van het bos waar u te gast bent zijn niet altijd bekwaam genoeg om het onderscheid tussen een lekker hapje of een plastic voorwerp te onderscheiden. Damherten, reeën maar ook vogels worden meer dan eens dood gevonden met plastic resten in de maag. Laten we er samen voor zorgen dat alle bewoners van dit bos zich te goed kunnen doen aan echt eetbare soorten en neem de plastic zakjes mee naar een afvalbak!

Afbreektijd

Tegenwoordig zijn er zogenaamde biologisch afbreekbare zakjes op de markt. Ook deze zakjes begin pas met verteren na gemiddeld drie maanden. In deze drie maanden zijn de zakjes een continue bron van vervuiling in de natuur. Neem dus ook de biologisch afbreekbare zakjes gewoon mee naar een afvalbak!

reageren

geef een reactie

 • Ans
  9 maart 2019 om 10:44

  Hebben mensen thuis geen afvalbak dan? Natuurlijk begrijp ik dat een afvalbak ter plaatse drempelverlagend kan werken. Maar als die er niet is, dan is dat toch geen reden om je afval dan maar op straat of in de bosjes te gooien? Dan neem je het mee naar huis en gooi je het daar alsnog weg. Het is jouw hond en/of jouw afval, dus jouw verantwoording. Eigenlijk heel eenvoudig toch.

 • Chris Van Hoecke
  7 maart 2019 om 12:38

  Als het echt zo geconcentreerd is als in het artikel staat (einde losloopgebied), waarom dan niet een afvalbakje plaatsen? Ik zie dit ook op plaatsen waar ik met mijn hond ga wandelen. Veel mensen nemen zakjes mee en willen ook echt wel poep ruimen, maar aan het eind van de wandeling blijkt dat je er nergens mee heen kan. In de zomervakantie vind je op soortgelijke plekken ook veel snoepwikkels, drankbrikjes en -blikjes, fruitafval, picknickrestjes (junk food) … De eerste keer dat ik daar ging wandelen was ik zo stom om dat op te rapen, omdat ik dacht dat er een afvalbak aan de parking stond. Niet zo. Ik had geen afvalzak bij, dus heb ik het maar aan het bord bij het begin van het terrein achtergelaten, met het risico dat ik nog voor sluikstort beboet zou worden ook.

  • Boswachter Piet van Loon
   13 maart 2019 om 14:05

   Beste Chris,
   Het hondenlosloopgebied waar dit speelt ligt tegen parkeerplaats ‘het Groene Duin’ aan de Adriaan v/d Weijdeweg. Op de parkeerplaats zijn voldoende afvalbakken aanwezig. Iedereen kan zijn of haar afval dus zonder problemen mee terug nemen.
   Met vriendelijke groet,
   Piet van Loon
   Boswachter Publiek – Staatsbosbeheer Zeeland Noord

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog