www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Stofwolken en gierende hormonen op de Slikken van Flakkee

2 juli 2019 Boswachter Ilona Noorlander in Aan Zee
Vechtende stieren foto Ilona Noorlander Staatsbosbeheer

Stierenbronst op de Slikken van Flakkee

Grote stofwolken boven de Serengeti van Goeree-Overflakkee. De stierenbronst van de heckrunderen is nu echt aangebroken op de Slikken van Flakkee. Met hun krachtige voorpoten gooien de mannen het stof omhoog en woelen met hun imposante kop met hoorns vervolgens door de kuil. Een indrukwekkend schouwspel!

Stierenkuilen graven

Er grazen ongeveer 140 volwassen heckrunderen samen met zo’n 45 fjordenpaarden op de Slikken van Flakkee. De kuddes helpen het gebied open en afwisselend te houden. In deze periode zorgen de heckrunderen voor extra dynamiek in het gebied door kuilen te graven en vaste gewoontes te doorbreken.

Flamen, loeien en graven

Het is een indrukwekkend schouwspel. De dynamiek in de kuddes verandert tijdens de bronsttijd. De stieren bewegen met de koeien mee en ruiken aan de koeien. Dit wordt ook wel flamen genoemd. Door te flamen ruiken de stieren of een koe tochtig is. De stieren halen werkelijk alles uit de kast om andere stieren te imponeren. Ze loeien op een laag geluidsniveau – dit geluid is zo laag dat het amper te horen is voor mensen -, ze graven stierenkuilen, tonen hun spierballen en vechten met elkaar. De sterkste man wint en mag de koeien dekken. De onderdanige stieren dekken de koeien stiekem, als de sterkste stier afgeleid is. De draagtijd van koeien is 9 maanden. In maart volgend jaar kunnen we de eerste kalfjes verwachten van deze bronsttijd. De kalfjes die je nu in het gebied ziet zijn afgelopen maanden geboren.

Oudere stieren

Niet alle stieren laten zich meeslepen door gierende hormonen. Oudere stieren lopen vaak apart van de kudde omdat ze de strijd met de jongere, vitale stieren niet aan kunnen. Als de hormoonhuishouding tot rust is gekomen in de winter trekken de stieren naar elkaar toe en vormen stierengroepjes. De vijand van de lente is gezelschap in de winter.

Kom je kijken?

In juli en augustus zijn er weer huifkarexcursies door het gebied. Onderweg zie je de heckrunderen en fjordenpaarden. Misschien komt er nog een ree langs, zie je jagende kiekendieven en zadenpikkende puttertjes. De huifkarexcursies zijn iedere dinsdag en donderdag in juli en augustus. Kijk op de website voor meer informatie over de huifkarexcursie over de Slikken van Flakkee.

reageren

geef een reactie

  • Aad
    3 juli 2019 om 21:01

    Begint men hier nu ook al met een Serengeti vergelijking? Heeft de boswachter enig idee hoe groot de Serengeti is in vergelijking met dit gebied? De kaalgevreten Oostvaardersplassen werden ook continu met de Serengeti vergeleken en Lubach heeft dat pr geneuzel flink onderuit gehaald.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog