www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Veetunnel onder het Verklikkerpad

2 december 2020 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Onder het Verklikkerpad, van Nieuw-Haamstede naar het strand, is een veetunnel aangebracht. Afgelopen vrijdag gingen de buizen de grond in.

Weer ruimte in de duinen van Nieuw-Haamstede
Vorig jaar is de Amerikaanse vogelkers, in opdracht van de Provincie Zeeland, in het duingebied rondom het Verklikkerpad verwijderd. Het gebied wat eigendom is van het Waterschap, maar in beheer is bij Staatsbosbeheer, is weer opengemaakt. Soorten als de levendbarende hagedis kunnen zich nu weer opwarmen op de duinhellingen, er is weer ruimte voor het duinviooltje en ook de insecten van het gebied profiteren van de open maar beschutte plekken in het duin. Om het gebied open te houden wordt het duingebied geschikt gemaakt voor veebegrazing. Al eerder is er een veetunnel aangebracht onder het Middenpad, nu was het Verklikkerpad aan de beurt. Door het aanbrengen van een tunnel onder de strandovergangen kan het vee straks zo van de ene naar de andere kant van het natuurgebied, zonder overlast te veroorzaken voor wandelaars op de paden.

Nog even geduld
Tijdens de werkzaamheden werd eerst een stuk betonpad verwijderd, daarna werd het trace gegraven en na het plaatsen van de zes buizen werd het betonpad weer teruggebracht in originele staat en het ter plaatse vrij gekomen zand werd verwerkt, zodat er aan beide zijde van de tunnel een natuurlijke trechter is ontstaan. In dit Natura-2000 gebied lopen nu nog geen grote grazers, op de damherten na. De komende vier jaar zullen we eerste met schapenbegrazing de Amerikaanse vogelkers zoveel mogelijk terugdringen. De schapen trekken meerdere keren per jaar met drukbegrazing in een flexnet door de duinen om het blad van een uitlopende stobbe of ontkiemend zaad van de vogelkers aan te pakken. In de tussentijd wordt het gebied in rasters gezet zodat het vee straks gebruik kan maken van het uitgestrekte duingebied van Nieuw-Haamstede, vanaf het Vuurtorenpad, door de veetunnels van het Middenpad en Verklikkerpad helemaal over de Maire tot het Duinhoevepad. Als het gebied helemaal is ingericht mogen de grote grazers hun werk gaan doen: het openhouden van het duin! Vermoedelijk wordt dit een combinatie van Exmoors en koeien.

Meer biodiversiteit
Door natuurgebieden met elkaar te verbinden krijg je robuuste gebieden. Grazers zorgen voor meer afwisseling in het gebied. Er zullen plaatsen zijn waar de dieren vaak komen, kaal trappen, open houden. Voor veel insecten is zo’n kaal stukje duin een heerlijke plek om op te warmen. En aan de randen daarvan groeien vaak bijzondere plantjes. Op andere plaatsen komen de dieren minder vaak, wat juist weer interessant is voor andere planten en insecten. Op de plaatsen waar ze poepen krijg je meer voeding in het gebied, wat weer andere soorten oplevert. Een gebied met grote afwisseling trekt ook veel verschillende vogels aan. Wie er nu rondloopt ervaart al een prachtig gebied, maar ik verwacht dat het de komende jaren alleen maar mooier gaat worden!

reageren

geef een reactie

 • C van den Bosch
  13 december 2020 om 13:37

  Beste boswachter, vandaag een wandeling gemaakt door het prachtige gebied Westerschouwen. We zagen dat er veel boompjes geplant zijn in het gebied. Ik ben benieuwd welke boompjes dit zijn.

  • Boswachter Marijke
   13 december 2020 om 20:18

   Geachte heer, mevrouw C. van den Bosch,

   in de Boswachterij Westerschouwen staan met name jonge eiken in de boomkorven. Deze zijn niet aangeplant, maar het zijn jonge exemplaren van onze eiken (natuurlijke verjonging) in het bos. Dat werkt beter dan jonge bomen aanplanten. Zeker op deze schrale duingrond zullen niet veel soorten na het planten aanslaan. De zelf uitgezaaide bomen hebben ondertussen een flink wortelstelsel en kunnen de droogte aan. Om ze te beschermen tegen de damherten staan ze in korven. Zodra ze boven de boomkorven uitgegroeid zijn, gaat de bescherming weg.

   Hopende u hierbij voldoende te hebben geïnformeerd,

   Marijke

 • Pascak
  2 december 2020 om 10:27

  Mooie initiatieven voor de natuur in Zeeland 🙂

  Vraagje: is dat niet “eng” voor de grote grazers om zoor zo’n buisje te moeten?
  Ik schat dat zon buisdiameter toch wel 2 m is, niet?

  • Boswachter Marijke Lieman
   2 december 2020 om 11:14

   Dag Pascak,

   Klopt hoor, dat vinden ze de eerste keer zeker eng. Het is smal, lang en erg onnatuurlijk. En daarnaast is het galmende geluid in een veetunnel ook nog eens onaangenaam voor de dieren. Soms duurt het dan ook wel een tijdje voor ze het aandurven, maar als ze er eenmaal door gegaan zijn, dan is hun angst verdwenen. En mocht het te lang duren, dan helpen we ze eenmalig met een emmertje biks, om ze te laten wennen.
   Kleinere dieren, als hagedis, torretjes, spinnen etc. hebben absoluut geen moeite met de tunnel, die sporen kunnen we eerdaags wel verwachten.

   groetjes Marijke

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog