www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Werkzaamheden in de Pluimpot worden hervat

1 september 2022 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Aangetaste essen (verkleuring in het hout)

Op heel veel plaatsen in Nederland, helaas ook in de Pluimpot bij Sint-Maartensdijk, zijn de essen getroffen door de essentaksterfte. Deze agressieve schimmelziekte tast de bomen aan waardoor ze langzaam afsterven. In de Pluimpot zijn bijna alle essen ziek met als gevolg dat dode takken kunnen uitbreken of hele bomen opeens omvallen. Daarnaast staat er veel iepenopschot, deze bomen verwelken door de iepenziekte.

Alweer aan het zagen?

In de winter van 2021/2022 heeft de aannemer een groot deel van het bosgebied en de gevaarlijkste bomen op de dijk verwijderd. Helaas was het een zeer natte winter en kregen we er nog drie stormen overheen waardoor het lastig werken werd. Het werk had klaar moeten zijn voor de start van het broedseizoen (15 maart) maar dat was niet gelukt. Nu gaat de aannemer verder waar hij gebleven was: een klein stukje bos wordt nog ontdaan van de aangetaste essen en op de dijk worden de bomen verwijderd. In het bos zelf worden enkele zichtlijnen aangebracht richting de kreek, zodat men kan genieten van het leven op en om het water vanaf het wandelpad.

Chaos

Door het verwijderen van de vele essen en de iepen op de dijk zal het gebied er de komende tijd chaotisch uitzien. De fietsers zullen tijdens de werkzaamheden niet over het fietspad kunnen fietsen maar moeten uitwijken over het wandelpad. Bordjes zullen ter plaatse de fietsers en wandelaars informeren. Zodra de werkzaamheden zijn afgerond wordt de dijk deels ingeplant, deels wordt het een bloemrijke grasdijk. De populieren blijven, mits veilig, staan. Waar al eerder is ingegrepen zien we natuurlijke verjonging van esdoorn, kers, liguster, eik, populier, lijsterbes, wilg. Waar geen verjonging plaatsvindt zullen we aanvullend bomen en struiken aanplanten.

Veiligheid

85 – 90 % van de essen van De Pluimpot zijn matig tot zwaar aangetast. Uit de zaagwerkzaamheden van eerdere jaren weten we dat ook de gezond ogende exemplaren ziek zijn of ziek worden. Omdat vallende takken of omvallende bomen een risico vormen voor de wandelaars zullen we helaas alle essen dan ook moeten verwijderen

Hout

Het hout wat vrijkomt bij de boswerkzaamheden gaat naar de aannemer. Van de mooie stukken worden meubels gemaakt, de takken gaan naar de bezemstelenfabrikant, het kleine hout wordt door een zorgboerderij verwerkt tot brandhout en de rest blijft achter in de Pluimpot. Op dit dode hout komen vele insecten en dat trekt weer vogels aan: goed voor de biodiversiteit!

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog