www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Boomfeesttour in Dijkwater

14 februari 2023 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Afgelopen herfst zijn we begonnen met de Boomfeesttour. Niet één dag een boomfeestdag, maar het hele jaar door kunnen scholen terecht in de natuur voor een leuke, leerzame en zinvolle ochtend. Vandaag kwamen de basisschoolkinderen van De Klimop uit Dreischor naar Het Dijkwater om de wilgen te knotten.

Wilgen knotten

Langs het knotwilgendreefje bij het natuurgebied Het Dijkwater staan tientallen knotwilgen die elk jaar door diverse scholen worden geknot. Vroeger gebeurde dat tijdens de Boomplantdag, later tijdens de Boomfeestdag en nu tijdens de Boomfeesttour. Het hele jaar door worden er activiteiten georganiseerd om in de natuur een buitenles te volgen. En vandaag kwamen de kinderen van De Klimop de oude wilgen knotten. Deze bomen, aangeplant na de watersnoodramp van 1953, zijn ondertussen uitgegroeid tot prachtige karakteristieke knotbomen. Een lust voor het oog, maar deze bomen hebben ook belangrijke landschappelijke functie die traditioneel op grote schaal langs wegen en sloten werden aangeplant. De takken die van de wilgen komen werden gebruikt als geriefhout: voor palen, voor in de kachel, voor vlechtwerk (manden) etc. In de humusrijke knot van oudere bomen groeien planten en broeden soms eenden of uilen. Door ze regelmatig te knotten blijven deze landschapselementen bestaan.

Uitleg over het knotten van de wilgen.

Wilgen planten en takkenril maken

Op plaatsen waar ruimte was, zijn er nieuwe wilgen in de grond gezet. De andere takken zijn in het bos verwerkt tot een takkenril. Zo’n takkenril vormt een beschutte woon- en voorplantingsplek voor kleine zoogdieren zoals egels, wezels en muizen. Vogels, waaronder het winterkoninkje en de heggenmus vinden er nest- en schuilgelegenheid. Door de aanwezigheid van insecten op en in het dode hout vinden ze ook voedsel.

Boomfeesttour

Wil je ook met jouw klas met de boswachter mee naar buiten tijdens de Boomfeesttour, dan kan kiezen uit diverse activiteiten;
– Boompjes trekken op de heide bij Burgh-Haamstede
– Excursie in het bos (Boswachterij Westerschouwen)
– Op zoek naar kriebel- en waterdiertjes (Boswachterij Westerschouwen)
– Wilgen knotten bij Het Dijkwater
– Vlinderweitjes maken in het bos van Ouwerkerk.
Aanmelden kan via het Stichting Natuur- en Milieueducatie Schouwen-Duiveland die deze ochtenden coördineert.

Een dode egel kreeg een mooi plekje in het bos.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog