www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Bijzonder rijk!

2 juli 2012 Staatsbosbeheer in Achterhoek

Koolmansdijk is een van de pareltjes in de Achterhoek. Het is een van de grootste blauwgraslanden van Nederland. Er komt een zeldzame vegetatie voor met o.a. parnassia, blauwe knoop, echt duizendguldenkruid, klokjesgentiaan, draadgentiaan en diverse orchideeën. Afgelopen week stonden zelfs wij verbaast te kijken naar de bijzonder rijke bloei van de Moeraswespenorchis die normaal gesproken maar met enkele tientallen staat te bloeien. Op onderstaande foto is een deel van de orchideeën te zien.
 

Massavegetatie van Moeraswespenorchis

Leuk voor in de tuin?

Elk jaar komen we in het veld mensen tegen die orchideeën uit gestoken hebben en mee willen nemen voor in de tuin. Een orchidee is een wettelijk beschermde soort en het is dan ook niet toegestaan de plant te steken, plukken of te vernielen. Bovendien heeft een orchidee een schimmel nodig die in de bodem groeit. Deze is vaak niet aanwezig in de tuin en de orchidee zal daarom ook snel weer verdwijnen.

Orchideeën verspreiden zich met zaad dat zo fijn is dat ze met de wind grote afstanden kunnen afleggen.

Zelf genieten van orchideeën?

Op Koolmansdijk is een wandelroute aangelegd waar u vanaf het pad zelf kunt genieten van verschillende soorten orchideeën. Hiervoor kunt u aan de Koolmansdijk uw auto parkeren op een van de twee parkeerplaatsen en vanaf daar de gele wandelroute volgen. Dit is een wandelroute van ongeveer 3.5 kilometer.

reageren

geef een reactie

 • Gert.
  30 juni 2014 om 11:48

  Afgelopen zondag, parnassia palustris gevonden. Pracht plantje ! De moeraswespenorchissen stonden er prachtig bij (met duizenden).

 • Gert.
  30 juni 2014 om 11:48

  Afgelopen zondag, parnassia palustris gevonden. Pracht plantje ! De moeraswespenorchissen stonden er prachtig bij (met duizenden).

 • Jan Berends
  13 januari 2013 om 18:01

  Voor Sanne Beld,
  Je hebt eens opgemerkt graag een rondleiding mee te maken op het kasteel Slangenburg. Nu heb ik op zaterdag 19 januari een paar plekken over. Als je interesse hebt, mail me dan: berends-maas@planet.nl en ik stuur je de info.
  Met vriendelijke groet,
  Jan Berends.

  • staatsbosbeheerachterhoek
   16 januari 2013 om 11:48

   Hallo Jan,

   Fijn dat je aan me denkt! Helaas heb ik aanstaande zaterdag al vol zitten. Als je data’s verder van te voren weet hoor ik het graag, dan haak ik graag aan,

   Met vriendelijke groet,

   Sanne Beld

 • Jan Berends
  13 januari 2013 om 18:01

  Voor Sanne Beld,
  Je hebt eens opgemerkt graag een rondleiding mee te maken op het kasteel Slangenburg. Nu heb ik op zaterdag 19 januari een paar plekken over. Als je interesse hebt, mail me dan: berends-maas@planet.nl en ik stuur je de info.
  Met vriendelijke groet,
  Jan Berends.

  • staatsbosbeheerachterhoek
   16 januari 2013 om 11:48

   Hallo Jan,

   Fijn dat je aan me denkt! Helaas heb ik aanstaande zaterdag al vol zitten. Als je data’s verder van te voren weet hoor ik het graag, dan haak ik graag aan,

   Met vriendelijke groet,

   Sanne Beld

 • abwisselink
  6 augustus 2012 om 20:16

  Dag Sanne. Vanmiddag voor ’t eerst de route gelopen in de Koolmansdijk. Een mooi stuk natuur in wording! Ik kom vaak op het Boelekearspad en in het Halse Stuivezand, ook nieuwe natuur van SBB, maar de Koolmansdijk was nieuw voor me. ‘k Heb er foto’s gemaakt van waterjuffers. Als je belangstelling hebt: mail naar abwisselink@hotmail.com.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog