www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Storm!

29 oktober 2013 Staatsbosbeheer in Achterhoek

De eerste serieuze herfststorm heeft gisteren ons land geteisterd. Hierbij is iedereen afgeraden om even niet het bos in te gaan. Vooral de grote hoeveelheden blad aan de bomen in combinatie met de vochtige bodem zorgden voor problemen. Door de windstoten die tot ongeveer 110 kilometer per uur over het land trokken, braken takken af en werden hele bomen geveld. Een storm is in principe een natuurlijke snoeibeurt. Daar wil je als wandelaar en als boswachter niet tussen staan!

Deze eik aan de Vordensweg is door de storm een zware tak verloren, daardoor is hij te onveilig geworden en moest hij omgezaagd.
Deze eik aan de Vordensweg in Ruurlo is door de storm een zware tak verloren, daardoor is hij te onveilig geworden en moest hij omgezaagd.
Hier valt de eik, nadat hij is omgezaagd door collega's Jan en Dirk.
Hier valt de eik, nadat hij is omgezaagd door collega’s Jan en Dirk.
Hier staan medewerkers van Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer na de klus. Het was een mooie samenwerking omdat Rijkswaterstaat het verkeer op de drukke weg kon begeleiden zodat wij veilig de eik aan de grond kregen.
Hier staan medewerkers van Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer na de klus. Het was een mooie samenwerking omdat Rijkswaterstaat het verkeer op de drukke weg kon begeleiden zodat wij veilig de eik aan de grond kregen.

Nu de storm is gaan liggen zijn we druk met het opruimen van de grote takken en bomen die over de wegen zijn gevallen. We willen graag dat iedereen zo snel mogelijk weer veilig het bos in kan. Zo op het eerste gezicht valt de schade in de Achterhoekse bossen erg mee. Waarschijnlijk zullen voor het weekend de meeste bomen opgeruimd zijn. Wilt u in de tussentijd wel het bos in let u dan goed op. Er kunnen nog afgebroken takken in de bomen hangen die naar beneden kunnen vallen. Een deel van de door de storm gesneuvelde bomen zal terug gegeven worden aan de natuur. Dood hout is een belangrijke voedselbron voor verschillende insecten. Hier profiteren onder andere verschillende vogels weer van.

Staatsbosbeheer heeft in de Achterhoek ruim 1000 terreinen, variërend van gehele landgoederen tot enkele vierkante meters grond. Hierdoor is het voor ons bijna onmogelijk om alle stukken te controleren. Mocht u schade tegenkomen, dan kunt u dat bij ons melden. Wij zullen dan zo snel mogelijk tot actie overgaan.

Tjibbe Hunink
Boswachter inventarisatie, monitoring en natuuradvies

(donderdag zullen we enkele foto’s uit de Achterhoek plaatsen)

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog