www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Vrijwilligers drive

9 december 2016 Boswachter Susan Zweers in Achterhoek

Vrijwilligers bij Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer kan niet zonder de inzet van vrijwilligers. Een kleine 200 vrijwilligers op ca. 11 collega’s in beheerseenheid Achterhoek betekenen een belangrijke bijdrage in het beheer en onderhoud en de monitoring van tientallen natuurterreinen. We zijn trots en blij met hen. Een dikke dankjewel is op zijn plaats met de vrijwilligersdag waar we elkaar zien en spreken. Als nieuweling bij Staatsbosbeheer val ik met de neus in de boter om onze vrijwilligers te ontmoeten op deze dag.

Boswachterij Ruurlo
Op woensdag 30 november troffen we elkaar op De Heikamp, in Ruurlo. Het leuke van deze locatie is dat het midden in Boswachterij Ruurlo ligt. Als Staatsbosbeheer werken we hier ook samen met de eigenaar omdat onze bossen de plek zijn voor activiteiten als het klimbos, het kabouterpad en de doolhof.

Door de bomen het bos zien
Zeker 80 vrijwilligers kwamen op onze uitnodiging af, waarvan het overgrote deel meeliep met de excursie. De groep was alleen wel zo groot dat we moesten opsplitsten. Iedereen kon kiezen tussen de excursie ‘houtoogst’ onder begeleiding van Arjan de Vries, houtoogst coördinator van Staatsbosbeheer, of de excursie ‘door-de-bomen-het-bos-zien‘ waar collega’s Dirk en Remy vertelden over het bosbeheer in Ruurlo. Alle informatie en weetjes werden door de vrijwilligers als een spons opgenomen. Het is heerlijk om zo’n gemotiveerde en geïnteresseerde groep mee te maken.

Team Achterhoek
Nog voor we verkleumd waren volgde het binnenprogramma. Samen met mijn collega’s van de hele beheereenheid zijn we voorgesteld als team Achterhoek ! Het is prettig elkaars gezichten te zien. Vrijwilligers en medewerkers van Staatsbosbeheer, we werken veel samen in het veld. Ook was er de gelegenheid om me voor te stellen als boswachter publiek voor het komend half jaar.

De vrijwilligers drive
De sfeer en het enthousiasme zit er bij onze Achterhoekse vrijwilligers goed in.  Waar ik Heel blij mee ben zijn de vele goede ideeën van de vrijwilligers zelf. Een vrijwilliger heeft zich spontaan aangemeld om de kabouterroute te onderhouden. Zo kunnen we de kleinsten ook laten genieten van de natuur. Dat noem ik nog eens vrijwilligers drive. Geweldig toch hoe de Achterhoek leeft!

De dag hebben we afgesloten met een pannenkoekenbuffet en het voornemen dat onze vrijwilligers niet meer zo lang hoeven te wachten. Dit wordt een jaarlijks treffen.

Susan Zweers

Boswachter Publiek
Staatsbosbeheer Achterhoek

reageren

geef een reactie

  • Arnold van Kevelaar (bestuurslid vrienden van de Nevelhorst Didam)
    9 december 2016 om 17:50

    Klein stukje tekst uit facebook vrienden van de nevelhorst..
    Ook wij de “Vrienden van de Nevelhorst” uit Greffelkamp Didam waren natuurlijk heel blij met deze uitnodiging. Woensdagmiddag zijn we met 10 vrijwilligers vertrokken naar Ruurlo voor een middagje samen zijn met de andere vrijwilligers. Na een hartelijk ontvangst door o.a. Dirk van de Brink (onze boswachter die gaat over Greffelkamp) zijn we begonnen aan een wandeling door het plaatselijk bosgebied en kregen uitleg over de houtoogst daar ter plaatse.De houtoogst gebeurt op twee manieren n.l. door uitdunning of verjonging. Na deze presentatie hoorden we onder ’t genot van een kopje koffie hoe team Achterhoek in elkaar stak, wat hun dagelijkse werkzaamheden waren, en gaven ons een doorkijkje naar de toekomst. Na deze uitleg stond er voor de vrijwilligers een pannenkoekenbuffet gereed, als dank en waardering voor al het vrijwilligerswerk dat er afgelopen jaar is gedaan. Pluim voor Staatsbosbeheer Team Achterhoek, en voor herhaling vatbaar

    • Boswachter Susan Zweers
      14 december 2016 om 15:06

      Dank jullie, fijn te horen dat jullie het ook zo ervaren hebben. De herhaling gaat er zeker komen. Hartelijke groet, Susan

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog