www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

De baard van Koning Winter!

10 januari 2017 Boswachter Susan Zweers in Achterhoek
tak met ijshaar baard konng winter

De kerstvakantie ligt weer achter me en het nieuwe jaar heeft zijn draai gevonden. Namens Team Achterhoek wens ik u allen een gezond jaar met veel genietmomenten in de natuur. Voor mij is de tijd met Kerst en oud en nieuw speciaal om met familie, vrienden gezellig samen te zijn. Wat mijn kerstvakantie specialer maakte, is dat ik getuige ben geweest van een betoverend mooi natuurfenomeen dat ijshaar, of nog mooier ”de baard van koning Winter” heet.

Winterse belevenissen
Gekleed in donsjas en dik gevoerde handschoenen struin ik met vrienden door het dichte bos bij Hoog Soeren. Op een hoog markant punt, aan de rand van het bos, kun je over de uitgestrekte heidevelden kijken. Prachtig uitzicht, wanneer de zon ook aan het doorbreken is in de natte ijzige kou. Echt een fotomomentje. Ook al zijn we gezellig aan de klets, ondertussen loer ik de omgeving af of ik nog wat moois onderweg tegenkom. He, gatver, er liggen overal plukjes witte hondenharen in het beukenbos.
Of toch niet? Als ik er naar toe loop, ziet het er heel anders uit. Het is een schimmel op een tak, of nee. Wat is dit? Het lijkt wel of ik de toverstok van Harrie Potter gevonden heb!  Wanneer ik het takje met witte draadjes aanraak, verdwijnen de draadjes plotseling,

Zeldzaam natuurfenomeen
Wanneer deze ijzige flinterdunne draadjes uit het hout komen, heb je te maken met ijshaar of de baard van koning Winter. Dat het met een schimmel te maken heeft zit ik in de goede richting, maar die zit niet op de bast, maar in het kernhout. IJshaar ontstaat kortweg door een stofwisselingsproces van deze schimmels in het kernhout, dat dan wel nat moet zijn. De waterdamp wordt via de ontelbare minuscule poriën naar buiten gedrukt. Dit bevriest en daardoor krijg het een haarachtige structuur. Soms zijn het lange dunne haren en soms wat kortere, en dan een stel bij elkaar in een lijn, en dan lijkt het net een baard. Dit is een speciale schimmel, waarvan geleerden nog niet precies weten welke.
Dit natuurfenomeen is zo bijzonder omdat het alleen in deze periode van het jaar, onder deze koude en vochtige weercondities, én alleen in oudere beuken en eikenbossen voor kan komen.

Op pad
Als het natte vriezende weer blijft, ga ik morgen gelijk op onderzoek in de Achterhoeks bossen. Op zoek naar dit natuurfenomeen. Heeft u het wel eens gezien?

Susan Zweers

Boswachter Publiek
Staatsbosbeheer Achterhoek

reageren

geef een reactie

 • Lies 2014
  11 januari 2017 om 20:03

  Wat leuk, dit ijshaar. Ik heb dit nog nooit gezien, en ook nooit van gehoord. Maar dat is misschien ook niet zo vreemd, want ik woon in de Flevopolder en die is nog niet zo oud!
  Hartelijke groet
  Elisabeth Smit.

  • Boswachter Susan Zweers
   12 januari 2017 om 14:50

   Dag Elisabeth, als je dit natuurfenomeen eenmaal gezien hebt, vergeet je dit nooit meer. Kom wanneer het licht vriest en geen sneeuw ligt (!) naar het oosten voor een mooie boswandeling. Wie weet word je beloond met deze ijzige haartjes. Hartelijke groet, boswachter Susan

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog