www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Boomfeestdag, de beuk erin!

27 maart 2017 Boswachter Susan Zweers in Achterhoek
jongen met plantsoen

De boomfeestdag was een tijdje uit beeld binnen in onze beheereenheid Achterhoek en bij omringende gemeente. Maar nu pasten de puzzelstukjes zo goed in elkaar met enthousiaste vrijwilligster Irma en lerares Ellen, een perfecte plantlocatie in het Ruurlose bos,  dat wij dit als boswachters  natuurlijk niet voorbij  laten gaan. Een week voor de boomfeestdag heb ik samen met boswachter Dirk een gastles verzorgd voor de 29 kinderen van de Daltonschool i.o Willibrordus  over bomen,  zodat ze goed voorbereid waren. En dan is het zover, samen met Burgemeester van Oostrum, de vrijwilligers, de kinderen en leraren en collega’s maken we er een feest van. Vrijwilliger en blogschrijver Wim vertelt over onze boomfeestdag. Dit smaakt naar meer, volgend jaar weer een boomfeestdag !

Boomfeest

Boomfeestdagvlag

Woensdagochtend 22 maart 2017, de 60e verjaardag van de Boomfeestdag. Dat moet natuurlijk groots gevierd worden. Overal in Nederland zijn er dan ook bijzondere Boomfeestjes georganiseerd. Het leukste feestje, naar mijn bescheiden mening, natuurlijk in de Boswachterij Ruurlo.
De leraren/leraressen van groep 7/8 van de Daltonschool i.o. Willibrordus te Ruurlo zijn naar buiten.
Boswachters en vrijwilligers van Staatsbosbeheer hebben deze dag het “klaslokaal” ingericht, speciaal voor deze gelegenheid aan de Oude Zelhemseweg. De strakblauwe hemel is vandaag het plafond.

 

Een korte les
De klas begint met een biologieles van de burgemeester over het nut van onze bossen. Of vertelden de leerlingen nu juist al het hoe en waarom? Het enthousiasme zit er bij deze groep kinderen in ieder geval van meet af aan goed in.

burgemeester geeft veldcollege

Boswachter Susan geeft nog een last-minute instructie:
Waar zitten de wortels, en dat deze dus naar beneden moeten,  en hoe diep er gepoot moet. Allemaal  niet  onbelangrijk.
De burgemeester doet het één keer voor, natuurlijk geholpen door twee boswachters in spe.

 

De beuk erin
En dan kan eindelijk de beuk erin. Met slechts een klein beetje assistentie: ‘De grond goed aanstampen hè, alsof je boos bent’. Maar ik ben nooit boos! ‘tuurlijk niet, dan doe maar alsof. De boompjes zijn bijna niet aan te slepen. En als het graven met de spade niet lukt dan wordt er gewoon met de handen gegraven. Over vieze handen wordt echt niet kinderachtig gedaan.

 

Bosbeleving
Halverwege de ochtend moeten de planters met enige moeite worden overgehaald om even te pauzeren. Iedereen wil de beste boompoter zijn. Zijn het niet de meeste boompjes, dan toch wel de beste kwaliteit.
Pauze in het bos is een feest op zich. Klimmen in een majestueuze oude beuk en verstoppertje spelen tussen de rijen houtresten van de enkele jaren geleden geoogste bomen. En met je laarzen door de blubber baggeren maak je toch ook niet iedere dag mee.
Na de onderbreking wordt er weer hard verder gewerkt. Als tegen het eind van de ochtend alle boompjes geplant zijn begint het grote tellen. Geen idee hoeveel kinderen het bij het rechte eind hadden, maar er wordt flink gejuicht om de officiële score van maar liefst 460! beuken. Dat mag een serieus bos heten.

 

Vrijwilligers
Deze Boomfeestdag  leek ons (lees, Stichting Vrijwilligers Natuuronderhoud Ruurlo) wel een leuk idee. De animo bij de vrijwilligers om te helpen was dan ook hoog.
Juf Irma en de boswachters van de Achterhoek hebben echt hun best gedaan. Het perceel is strategisch uitgekozen, niet te ver om nog te kunnen fietsen maar wel echt diep in het bos. En niet ergens achteraf aan een obscuur paadje maar direct grenzend aan een goed begaanbare zandweg. Zo kunnen de planters tot in lengte van jaren hun aanplant blijven volgen.

Het is een multifunctioneel bos, met ook houtoogst als doel.  Het perceel is een paar jaar geleden geoogst en nu dus weer ingeplant. Dat betekent geenszins dat er niets te beleven valt.. Het uitbundige plezier van de kinderen op deze dag  tijdens het planten is daarvan een mooi voorbeeld.

Na het vertrek van de groep planters is er bij het opruimen van het klaslokaal met veel plezier nagepraat. De eigen herinneringen  als kind  zijn weer opgehaald #mijnboomfeestdag  60jaar. Het vrolijke enthousiasme van de kinderen heeft zeer aanstekelijk gewerkt. Wij zijn er blij van geworden.

Vooraf zagen we het als een leuk idee, achteraf was het een buitengewoon vrolijke en plezierige ervaring.
Dus Bomenplanters, hartelijk bedankt voor deze onvergetelijke dag.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog