www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Dirk van den Brink struint door Stelkampsveld voor TV Buitengewoon (Omroep Gelderland)

7 juni 2017 Boswachter Hielke Alsemgeest in Achterhoek

De geest van Stelkampsveld
‘Gewone’ natuurgebieden bestaan niet. Elk gebied heeft iets eigens. Maar zo ongewoon als Stelkampsveld zie je ze niet vaak. Hier rust de geest van de oude Achterhoek in de stramme Eiken, in de kalkmoerassen rustend in de laagtes van het glooiende landschap, beschermd door een linie van Spaanse Ruiters. Zegges, met namen in alle kleuren van de regenboog geven als steeketiketten de gradiënt van zuur naar basisch aan. Baltsend kijkt een boompieper in zijn glijvlucht door een roze bril naar de felgekleurde orchideeën.

Waardevol grondwater
De rijkdom aan zeldzame plantensoorten wordt veroorzaakt door kalkafzettingen die zich soms tientallen meters diep in de ondergrond bevinden. Dit vormt kalkrijk grondwater, wat in laagtes als kwel aan de oppervlakte komt. Het ‘oude’ Stelkampsveld is echter het topje van de ijsberg. In de ontwikkeling en uitbreiding van het natuurgebied blijkt er op veel plaatsen kalkrijk grondwater aanwezig te zijn. In potentie betekent dat een hoge diversiteit aan zeldzame plantensoorten!

Verdwalen in de 18e eeuw
Meanderend over de wandelroute loop je tegen de oude boerderij ‘de Steelkamp’ aan. Het landschap doet hier aan als 200 jaar geleden. De ‘eenmansenk’ van de boerderij bestaat uit een sterk verhoogde akker (enk), geflankeerd door een oud eiken hakhout bos. Als je hier doorheen loopt valt het landschap meters naar beneden in de laagtes van de oude hooilanden. Koekoeksbloemen en orchideeën schieten hier omhoog in snel ontwikkelend blauwgrasland.

Toewijding
Er is hard gewerkt om het gebied te ontwikkelen zoals het nu is. Kijk komende zaterdag mee hoe Dirk al twintig jaar het Stelkampsveld verzorgd. Vanaf het prille begin tot het volwassen geworden natuurgebied waar wij trots op zijn. Kruip mee, struin mee en lig mee op je buik voor de Welriekende Nachtorchis en de Spaane Ruiter. Kijk komende zaterdag naar TV Buitengewoon, 17:20, omroep Gelderland. En kom ook eens verdwalen in dit eeuwenoude landschap…

Kijk de uitzending ook online via: http://www.omroepgelderland.nl/buitengewoon-tv

reageren

geef een reactie

  • Arnold van Kevelaar
    12 juni 2017 om 20:06

    Op zaterdag de uitzending gezien. Mooi stukje TV over dit bijzondere natuurgebied met in de hoofdrol DIRK.

  • Wim Zoeteman
    7 juni 2017 om 15:41

    Ik ben zeer benieuwd wat “onze” Dirk gaat laten zien, en wat hij weet te vertellen.
    Een bijzonder fraai stukje Achterhoek waar ik mij regelmatig kom verwonderen.
    Enkele jaren geleden geprobeerd te verwoorden in een blog: http://www.wimzoeteman.nl/weblog/stelkampsveld

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog