www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Trollen in het Slangenburgse bos

13 juni 2017 Boswachter Hielke Alsemgeest in Achterhoek

Achterhoekers zijn goed in het vertellen van spannende verhalen. In Zelhem hangen de ‘witte wieven’ in de straten. Iets naar het zuiden, op de Heidehoekse Vloed, kun je het ‘Boelekeerlspad lopen. De Boelekeerl zou kleine kinderen het water in sleuren: 'De boelekeerl zit onder 't vlonder! Doarumme meug i-j nooit dichte bi-j 't water of bi-j de kolk kommen!'

Sprookjesachtige natuur
De natuur is vaak inspirator geweest voor spannende verhalen. En dat is niet zo vreemd. Vroeger, toen de gronden woest waren, was de Achterhoek een groot, zompig en ontoegankelijk moeras. Je kon gemakkelijk verdwalen in de natuur. Er werden verschijnselen toegewezen aan magische wezens als kabouters, elfjes en trollen. Met een beetje fantasie is een elfenbankje een rustplaats voor een fladderend sprookjesfiguurtje. En wie zat ook alweer waarop heen en weer te wippen?

Goed en kwaad
In sprookjes is het dikwijls goed tegen kwaad. De overwegend vriendelijke kabouters zouden mensen stiekem helpen met allerhande klusjes, zoals het poetsen van koper of het malen van graan. Bezige kereltjes dus. Er is geen kabouterbankje bij mij bekend, want kabouters zitten niet stil. Ze wandelen liever (zoek ze maar eens op het kabouterpad in Ruurlo). Elfjes zijn wat luier aangelegd en houden niet zo van werken. Na wat sierlijk gefladder dalen ze neer op een elfenbankje op een oude rode beuk. Helaas zijn er ook trollen in het bos die vaak veel minder goeds in de zin hebben…

Een trollenbankje
Trollen hebben ook bankjes ontdekte ik een tijdje terug. Maar wel van een heel ander kaliber. Een vieze, doorgerookte witte bank was gedumpt in de Slangenburg. Recht  achter een Staatsbosbeheer bord. Vanaf tientallen meters was hij al te ruiken. Samen met onze boa Jan heb ik deze honderdtachtig kilo vervuiling naar de stort gebracht. Dit moet een trol zijn geweest, dacht ik bij mezelf. Een trol die loopt te trollen. Hij trekt zich niks aan van wandelaars die willen genieten van de natuur. Vogels vliegen met een grote boog om de bank heen. Als ze het konden hadden ze hun snavel dichtgeknepen van de stank.

Uitnodiging aan de vervuiler
Bij deze de uitnodiging aan degene die de bank heeft gedumpt. Neem contact met mij op, dan regel ik een inspirerende wandeling door de Slangenburg. Ik laat graag de sprookjesachtige schoonheid van het eeuwenoude landgoed zien. Hopelijk kan dan het idee dat de natuur een plek is waar gedumpt mag worden, naar het rijk der fabelen worden verwezen.

reageren

geef een reactie

  • Lieke
    15 september 2017 om 15:57

    Spannende sprookjes daar in de Achterhoek!

  • Jalf Flach
    7 juli 2017 om 22:03
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog