www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Verwondering van een vrijwilliger: Wim Zoeteman vertelt over Koolmansdijk.

6 juli 2017 Boswachter Hielke Alsemgeest in Achterhoek

Het lijkt wel of de velden aan de Koolmansdijk in brand staan. Een bijzonder mooi moment om de natuur hier te bewonderen. Nog steeds staan de orchissen te bloeien, maar de grote ratelaar neemt het op dit moment over. Geholpen door de nodige rolklaver veranderd het veld van paars naar geel.

Wij hebben veel te danken aan onze vrijwilligers. Zij zijn belangrijke ambassadeurs voor ons in het veld en verzetten veel werk. Wim Zoeteman helpt ons niet alleen in het veld, maar vandaag ook aan een mooi verhaal. In Koolmansdijk valt hij van de ene verwondering in de andere. Ga even lekker languit liggen en geniet mee...

“Het lijkt wel of de velden aan de Koolmansdijk in brand staan. Een bijzonder mooi moment om de natuur hier te bewonderen. De orchissen zijn vrijwel uitgebloeid, maar de grote ratelaar neemt het op dit moment over. Geholpen door de nodige rolklaver verandert het veld van paars naar geel…”

Parasiet

Languit liggend op het pad, in dit doorgaans natte grasland (door de hitte van de laatste tijd toevallig een keertje droog), heb ik mooi wat close-up en macro-foto’s kunnen maken. Pas toen ik laag bij de grond een close-up van de ratelaar maakte ontdekte ik dat er een mooi paars “tandje” in de bek zit. Nu vind ik het altijd wel leuk om de onderweg gevonden en gefotografeerde plantjes en diertjes op het internet na te speuren. Zo ben ik te weten gekomen dat de ratelaar een halfparasiet is die grassen en vlinderbloemigen als waardplant gebruikt. Met de penwortel wordt contact gemaakt met de wortels van deze waardplanten en op die manier worden bepaalde mineralen en stikstof afgetapt van de waardplant. Het gras waarop de ratelaar parasiteert blijft daardoor korter dan normaal. En de ratelaar wordt dus ook niet alleen met het “geel kleuren” geholpen door de rolklaver.

Rijke bloei

Op verschillende plaatsen staat nu ook het zogenaamde duizendguldenkruid rijk te bloeien. Leuke naam wel, duizendguldenkruid. Het geeft een dubbele betekenis aan “rijk bloeien”. En waarom het zo heet? Het zou komen van de Latijnse benaming Centaurium (cent = honderd en aurium = goud). Met een beetje inflatie is dan honderdgulden hergewaardeerd tot duizendgulden. En inmiddels zouden we daar vierhonderddrieenvijgtigeurokruid van kunnen maken. Overigens zou de naam centaurium verwijzen naar de Griekse mythologische Centaur Chiron, die dit kruid gebruikt zou hebben om zijn wonden mee te behandelen.Dus wie het weet mag het zeggen. Een ding is mij in het veld wel opgevallen; die hele kleine roze bloemetjes worden bestoven door nog veel kleinere vliegjes.

Niemand, niemand weet

Nu het paars van de orchideeën minder wordt, valt het paars van de Campanula rapunculus des te harder op. Het steekt met kop en schouders boven het veld uit. Dit rapunzelklokje of repelsteeltje staat op de rode lijst als kwetsbaar. Staat hier toch maar mooi sprookjesachtig te stralen op de velden. Ik kan er niets aan doen, het is denk ik een soort Pavlov-reactie. Bij het maken van de foto’s malen de woorden van de gebroeders Grimm mij door het hoofd: ‘Heden bak ik, morgen brouw ik, overmorgen haal ik het koningskind. Want niemand weet, niemand weet, dat ik Repelsteeltje heet.’ Met het Grimm-sprookje Rapunzel heb ik dan weer niets. Gevolg van dit laatste plantje is wel dat ik Koolmansdijk verlaat met het gevoel dat het hier sprookjesachtig mooi is geworden.

De paden op

Een gouden regel bij fotografie is: Take nothing but photos, leave nothing but footprints. Daar wil ik aan toevoegen dat je ervan bewust moet zijn waar je een voetafdruk achter laat. Alles is gefotografeerd vanaf het pad. Wilt u, geachte lezer, een en ander zelf gaan bewonderen dan hoeft u op uw queste dus ook, net als Alice in Wonderland, slechts het pad te volgen. Naast wandelpaden zijn er ook mooie fietspaden aangelegd langs en door het natuurgebied Koolmansdijk.

Kijk ook op http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2137118/Visitekaartje-van-de-Achterhoek-uniek-orchideeenveld-bij-Lievelde voor een sfeerreportage over Koolmansdijk.

Bezoek ook de blog van Wim via http://www.wimzoeteman.nl/weblog

 

 

reageren

geef een reactie

 • Ab
  7 juli 2017 om 21:36

  Het valt me op dat het duizendguldenkruid het dit jaar erg goed doet. Ik zie het op veel plaatsen in de Achterhoek overvloedig groeien op plekken waar het jaren geleden nog niet te vinden was. Gevolg van de klimaatsverandering?

 • Peter van Markensteijn
  6 juli 2017 om 12:54

  Een zeer interessant en leerzaam verhaal , en dit alles zooooo dicht bij de deur,
  Dit gaan we zeker bewonderen en op de sd card vastleggen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog