www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Open Monumentendag 9 september. Kom langs en help mee op de Hoge Linie in Doesburg.

24 augustus 2017 Boswachter Hielke Alsemgeest in Achterhoek

Op Open Monumentendag, zaterdag 9 september, opent Staatsbosbeheer bij hoge uitzondering de Hoge Linie van Doesburg. Onder begeleiding van boswachters Dirk van den Brink en Erik de Bruijn kun je wegdromen in de geschiedenis van de verdedigingswerken van Menno van Coehoorn en de prachtige natuur op de Hoge Linie. Een belangrijk deel van het onderhoud aan de linies wordt gedaan door vrijwilligers. Op Open Monumentendag nodigen zij je uit om mee te helpen met diverse werkzaamheden.

Het verhaal zichtbaar maken

Het belang van vrijwilligerswerk is groot. Het historische verhaal van de linies brengen zij in kaart door de oude culture structuren in het landschap te herstellen. Cor van den Bergh werkt als vrijwilliger op de Hoge Linie. Enkele jaren geleden is deze groep gestart. Met trots vertelt hij dat het prachtig is om de oorspronkelijke structuur van de oude vestingwerken weer terug te zien keren. De vestingwerken, begin 1700 gebouwd door Menno van Coehoorn in opdracht van Willem III, moesten de vestingstad Doesburg beschermen. In de tachtigjarige oorlog werd de oude handelsstad aan de IJssel zodoende omgebouwd tot een onneembare vesting. Door te snoeien, zagen, maaien, kanten en verdiepen van de grachten komen de markante contouren van de linie weer terug. En daarmee komt het verhaal weer tot leven.

Hard werken

Het gebeurt niet vanzelf. Elke zaterdag, van 9:00 tot 12:30, steekt de vrijwilligersgroep de handen uit de mouwen. Al bijna drie jaar worden de dikke knotwilgen kort gehouden. Met de bosmaaier en de heggenschaar worden de meidoornhagen in ere hersteld. Veel bomen worden ook met de hand gezaagd, geknipt en gesnoeid. Bramen en bereklauw worden met een schop uitgestoken. Vermoeiend, maar bevredigend. Bovendien geeft het samenwerken en het bereiken van resultaat veel energie.

Meehelpen?

Mocht u mee willen helpen met de vrijwilligers, neem dan stevige schoeisel en werkhandschoenen mee. Vrijwilliger Cor van de Bergh ontvangt u graag en zal met trots Fort Bretagne, het bovenste deel van de linies laten zien waar al veel moois bereikt is.

Excursies bijwonen?

Tussen 11:00 en 16:00 zullen de excursies plaatsvinden. Meer informatie is te lezen op de blog van boswachter Erik de Bruijn van woensdag 6 september a.s.

Meer informatie over de Lage en Hoge Linie is te vinden via de website https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/achterhoek/bezienswaardigheden/doesburgse-wallen en via de website van VVV Doesburg. Voor vragen kunt u contact opnemen via de webpagina www.staatsbosbeheer.nl/achterhoek. Houd bovendien de blog in de gaten voor de naderende natuurwerkdag, op 4 november. Wij nodigen u dan wederom uit om mee te helpen!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog