www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

John Deere doet Parnassia opbloeien

7 september 2017 Boswachter Hielke Alsemgeest in Achterhoek

Trekkers in de natuur. Voor veel mensen een vreemde combinatie. Maar de natuur in de Achterhoek kan niet zonder de verdiensten van onze maaiploeg. In de zomer beginnen de werkzaamheden op de vele schraal- en graslanden. Er wordt momenteel hard gewerkt in onze terreinen. Hierin lijkt de kwetsbare natuur soms ruw te worden verstoord. Hoe de kwetsbare Parnassia toch profiteert van de machtige John Deere.

Stuiterend op de Heidenhoekse Vloed

Rummy Stokman heeft 40 jaar ervaring in maaibeheer. Hoewel de knie soms wat tegenstribbelt, heeft hij al vele trekkers overleefd. De pas aangeschafte John Deere in de Achterhoek is een stuk comfortabeler dan de oude trekker, maar ik moet me toch goed vasthouden op de bijrijdersstoel wanneer we hotsend over de Heidenhoekse Vloed stuiteren. Nederland is weliswaar plat als een pannenkoek, maar de gaatjes in de pannenkoek zijn venijnig oneffen. Het maaibeheer is hard werken. Binnen een korte tijdsspanne moeten honderden hectares schraalland worden gemaaid.

Ontwikkelen door verschralen

Veel natuur in Nederland is nog in ontwikkeling. Voormalige landbouwgrond wordt in de Achterhoek geleidelijk omgevormd naar schraal(gras)land. ‘Schraal’ betekent dat er minder voeding aanwezig is voor planten. Wanneer onze gronden armer worden gaat de biodiversiteit omhoog. Dit zien we graag, want het levert een zeer afwisselende en aantrekkelijke vegetatie op. Dit is mooi voor mensen om te zien. Maar het is vooral ook goed voor insecten, reptielen, amfibieën en vogels.

Zorgvuldig beheer

We kunnen niet altijd maaien. Er wordt met grote zorgvuldigheid gewerkt. Ten grondslag aan het beheer liggen gedragscodes; een soort handleiding waarin staat waar de beheerder op moet letten tijdens de werkzaamheden. Hoe om te gaan met weidevogels? Hoe zorg je ervoor dat er voldoende dekking is op of om de terreinen waar dieren (waaronder insecten) zich schuil kunnen houden? Daarnaast zijn de machines aangepast om de kwetsbare terreinen zo min mogelijk schade toe te brengen. Door brede banden kan bijvoorbeeld insporing worden voorkomen en wordt de grond minder dicht gereden.

Trots

Achterhoek FM zet een nieuwe lokale kraker in terwijl de balenpers 500 kilo maaisel samendrukt tot een enorme rol. Rummy wijst op een schermpje waarop te zien is hoe het touw om de baal wordt gewikkeld. Na een luttele 15 seconden opent de klep van de balenpers en rolt een verse baal beheerst het land op. Ze worden binnenkort opgehaald. De voedingsstoffen in de balen krijgen een nuttige bestemming, bijvoorbeeld als veevoer. Door jarenlang maaisel afvoeren verschraalt de Heidenhoekse Vloed steeds een beetje meer. En het begint terug te betalen. Met trots verteld Rummy over de eerste orchideeën die ineens verschenen na jarenlang maaisel afvoeren. Het ziet er hier nu strak geschoren uit. Maar in de lente en de zomer barst het hier van de bloemen.

De krachtige motor van de John Deere geeft een brul. De koffie is op en het werk wordt hervat. Een uitgebloeide Parnassia wiegt in de wind en kijkt de trekker na. Zijn zaadjes heeft hij al aangemaakt én verspreidt. Zijn nakomelingen zullen volgend jaar ongetwijfeld stralen op de Heidenhoekse Vloed.

 

Meer informatie over ons maaibeheer? Neem contact op via h.alsemgeest@staatsbosbeheer.nl of bel naar 06 – 2043 9603

reageren

geef een reactie

  • Anneke
    16 december 2017 om 15:55

    Wat een leuke ervaring,dank Hielke.groet

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog