www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Herfstvakantie? Kom naar het bos in Ruurlo!

12 oktober 2017 Boswachter Hielke Alsemgeest in Achterhoek

Op de olifantenhuid van een beuk groeit een porseleinzwam. Onder een glanzend geleilaagje een haarfijn gesneden doorschijnende hoed. Breekbaar als dun porselein, op een rank steeltje. Als de tutu van een ballerina. De onderbuurman, aan de voet van de beuk, compleet het tegenovergestelde. Een aanwezige homp rood vlees op een dikke steel. Rood sap loopt van de bovenkant af. Het kan ook bijna niet anders, dan dat deze paddenstoel de biefstukzwam heet. De herfst laat dit jaar een gigantische variëteit zien aan paddenstoelen, kleuren en dieren. Het bos roept: kom buiten spelen! Verken met de boswachter in de herfstvakantie boswachterij Ruurlo tijdens twee prachtige excursies.

Bolle velden en dikke bomen

Heb je wel eens gezien hoe bol de velden staan in de Achterhoek? Jarenlang heeft de zogenaamde ‘potstalbemesting’ de akkers hier opgehoogd. Soms is wel 500 jaar lang schapenmest uitgereden, waardoor ze meters hoger zijn geworden. Heb je ook wel eens gekeken naar die dikke eik, aan de rand van een akker? Grote kans dat deze oude boom is neergezet als erfgrens. Vaak doen ze nog steeds dienst. Of dan dat vennetje, waar een prachtig vlonderpad langs ligt. Wist je dat hier vroeger turf is afgestoken als brandstof om de achterliggende boerderij mee te verwarmen?

Verhalen in de natuur

Barstensvol historie en verhalen, dat is dus óók de Achterhoek. De boswachter neemt je mee tijdens de herfstvakantie. Op zoektocht naar verhalen in het landschap, op zoek naar paddenstoelen, (sporen van) wild en prachtige  herfstkleuren. Bouwend op jarenlange ervaring in het gebied laat hij je de meest bijzondere en diepst verscholen schatten van de boswachterij Ruurlo zien.

Schrijf je in!

Ga mee de bossen in. Schrijf je snel in via https://www.staatsbosbeheer.nl/herfstruurlo (geschikt voor kinderen én volwassenen).

Voorproefje? Lees de blog over eeuwenoude eiken. Binnenkort is de boswachterij ook te zien op het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten! (datum van uitzending volgt).

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog