www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Doe met Staatsbosbeheer in de Achterhoek mee aan de Natuurwerkdag!

19 oktober 2017 Boswachter Erik de Bruijn in Achterhoek

Op zaterdag 4 november organiseert Landschappen NL voor de 17e keer de Natuurwerkdag. Op de eerste zaterdag van november werkt jong en oud aan het behoud en herstel van natuur en landschap. Op meer dan 500 locaties door heel Nederland krijgt het landschap een opknapbeurt. Stichting Landschapsbeheer Gelderland coördineert de Natuurwerkdag in Gelderland voor meer dan 60 locaties!

Staatsbosbeheer doet ook mee en heeft leuke werklocaties in Doesburg (Hoge Linie) en nabij Neede in Rietmolen (Needse Achterveld). Alle hulp is welkom! Je kunt meewerken van 10:00 tot 14:00. Ervaring is niet nodig, wel zin om de handen uit de mouwen te steken. Meld je aan op www.natuurwerkdag.nl.

Het Needse Achterveld is een van de laatste natte heideterreinen van de Achterhoek met bijbehorende flora zoals zonnedauw en klokjesgentiaan. Staatsbosbeheer heeft de omliggende landbouwgronden omgevormd tot een groot natuurgebied waardoor het totale heideterrein in omvang is toegenomen. Om de oorspronkelijke vegetatie terug te krijgen op de voormalige landbouwgronden was het noodzakelijk om de verrijkte bovenste laag grond te verwijderen. Door deze grondlaag weg te halen is de oorspronkelijke schale grond hersteld en krijgt de vegetatie die hier thuis hoort de kans zich weer goed te ontwikkelen. Een bijkomstigheid is dat door het afschrapen van de grond ook zaad van bomen makkelijk ontkiemt terwijl het de bedoeling is dat dit gebied een open heideveld wordt.

We gaan de heide vrij maken door de jonge boompjes te verwijderen. Soms kan je ze er makkelijk met de hand uit trekken en soms is een zaag nodig. Naast het werk dat we gezamenlijk gaan verzetten zijn er ook leuke kinderactiviteiten op deze locatie. Voor de mensen die meer willen weten over het gebied is er ’s middags een excursie. Zorg voor kleding die vies mag worden en waterdichte schoenen of laarzen. Gereedschap is aanwezig.

Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht op www.natuurwerkdag.nl (zoek op locatie Rietmolen)

 

Natuurgebied De Hoge Linie wordt beheerd door Staatsbosbeheer en daarbij ondersteund door een werkgroep met vrijwilligers. Het gebied kent een grote variatie aan plantensoorten en biedt broedgelegenheid voor vele soorten vogels. Tevens is het een leefgebied voor ree, bever, otter en boommarter. De Hoge Linie en Lage Linie hebben ook een bijzondere historische waarde; deze militaire vestingwerken dateren uit de 18e eeuw en zijn ontworpen door de beroemde vestingbouwkundige Menno van Coehoorn. De Linie is daarmee uniek als een van de weinige plaatsen in Nederland waar een dergelijke verdedigingslinie nog gaaf aanwezig is. Op een deel van het terrein is de beplanting ingericht zoals die was toen de vesting nog in gebruik was. Met meidoornhagen en knotwilgen. Het onderhoudt hiervan is handwerk. Daarom wordt er door de vrijwilligers gesnoeid en gemaaid. In de winter worden ook de wilgen geknot.

Op de natuurwerkdag pakken we met zijn allen een gedeelte van de linie aan die tot nu toe overwoekerd is en weer ‘vrijgelegd’ moet worden. Een uniek stuk cultuur en natuur in Doesburg komt weer tot leven met de enthousiaste inzet van vrijwilligers en betrokkenen uit de regio. Doe mee en kom ook! Meld je aan via www.natuurwerkdag.nl

Met vriendelijke groet,

 

Erik de Bruijn

 

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog