www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Sexy herfst

26 oktober 2017 Boswachter Hielke Alsemgeest in Achterhoek

Natgeregende beuken staan ‘s avonds in de gouden gloed van een warme najaarszons te dampen langs het bospad. Onder de welvende gladde bast lijken dikke spierbundels zwaar werk te hebben verricht. Als glinsterende zweetdruppels parelt het water naar beneden. En, blaadje voor blaadje kleden de beuken zich steeds verder uit. Misschien verwacht je het niet, maar de herfst is een super sexy seizoen.

Hitsige spinnen

Als ik thuis ben aangekomen schiet er iets weg achter de deurmat. Een enorme huisspin. Wist je dat ik hitsige spinnen in de herfst binnen heb? De huisspin gaat dan op zoek naar een partner, wild rennend door mijn huiskamer. De vrouwtjes vallen als een blok voor zijn grote harige poten en smelten als ze in zijn acht ogen kijken. De liefde is echter kortstondig, volgend jaar wordt er weer een nieuwe partner gezocht. Een relatie die altijd aan een zijden draadje hangt.

Blote wezentjes

Het wezentje dat het meest van vijftig tinten grijs houdt is de Grootoorvleermuis. Een van de meest naakte zoogdieren in de Nederlandse natuur. In de Slangenburg vliegt hij in de schemering luid roepend rond, in een eau de cologne van diepe muskus-tonen. Des te intenser de man ruikt en schreeuwt, des te beter zijn versierpoging slaagt. Aantrekkelijk toch? Het vrouwtje paart met meerdere mannetjes en bewaart het sperma in haar winterslaap, totdat ze drachtig wordt in het voorjaar.

Aanstootgevende zwam

Maar het meest aanstootgevend in de herfst is een zwam. De Phallus impucidus, ofwel, de grote stinkzwam. Vertaald betekent Phallus penis en impucidus schaamteloos. En deze schaamteloze penis laat weinig tot de verbeelding over. Alsof er een stijve dode man te ondiep is begraven. Bovendien bevrucht hij ongevraagd het bos met zijn sporen. In sommige culturen wordt een deel van de paddenstoel gebuikt als afrodisiacum. Ik zou hem echter laten staan. Zowel qua lucht als voor je gezondheid is hij niet aan te raden.

Als je rondloopt door een nat herfstbos, adem dan eens diep in. Tussen de rottingslucht door ruik je dan misschien wel de mukuslucht van de vleermuizen, de penetrante stank van de grote stinkzwam, of van ver weg, een vlaag testosteron van bronstige herten. De herfstige geur van nieuw leven. Sexy.

reageren

geef een reactie

  • Rinie
    27 oktober 2017 om 10:48

    Ik krijg ineens een hele nieuwe visie op het vak van boswachter, Hielke!
    ?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog