www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

‘Mooi wark’ door zorgboerderij in de Slangenburg

22 november 2017 Boswachter Hielke Alsemgeest in Achterhoek

Tot 30cm dikte, laat Nick Rengelink zien met een grote grijns. Hij wijst naar de shredder van aannemer Bulten. Een groot gat waarin rijen haaientanden rond lijken te draaien. Chiel gooit een beukentak met een sierlijke boog de bak van de shredder in. Ik schrik wat door het geweld waarmee de vuistdikke tak in stukken wordt gesnipperd. Chiel staat onverschrokken te kijken met de handen in de zij. En een grote grijns.

Werk aan de oprijlaan van het kasteel

De werkzaamheden op de oprijlaan van de Slangenburg zijn in volle gang. De opslag wordt weggehaald om het zicht op het oude Rozenbos en de lanenstructuur te herstellen. Een gigantische klus, omdat de Slangenburg vele kilometers aan lanen heeft. Als er niks gebeurt dan verdwijnt langzaam het bijzondere geometrische patroon van het dubbele trapezium. De Slangenburg is een van de best bewaarde 17e -eeuwse landgoederen in Nederland, waarbij de statige lanen van eiken en beuken meteen in het oog springen. Bijzonder en uniek. En daarom belangrijk om te behouden.

Bijzondere samenwerking

Nick, Rodier, Rob, Henk Chiel, Paul en Riek zijn vandaag aan de slag. Het eerste beetje zon van de week zet de mannen in een gouden gloed. Ze werken onder de bezielende leiding van Falco Jansen, die in 2007 de zorgboerderij op de Slangenburg, nabij Doetinchem, opende. Sindsdien heeft de zorgboerderij een grote groei doorgemaakt. De verscheidenheid aan klussen, de toewijding van iedereen en de rust van de zorgboerderij zorgt voor een goed onderkomen. Zoals de naam ‘boerderij’ doet vermoeden, wordt er groene verbouwd. Met veel zorg. Deze wordt geschonken aan de Voedselbank. Momenteel worden echter voornamelijk bosbouwklussen uitgevoerd. Twee werknemers hebben zelfs een zaagcertificaat. Voor Staatsbosbeheer is dit een zeer waardevolle en inspirerende samenwerking.

Mooi wark!

Nick heeft de dagelijkse leiding, zo vertelt Henk mij. Al is hij de kleinste van de mannen bij de shredder, hij pakt met veel bravoure de grootste tak en laat hem soepel in de malende tanden zakken. Hoewel de jongens van lekker lomp houden, gaat het werk uitermate secuur. Met veel aandacht en zorg voor de natuur worden de klussen uitgevoerd. Boswachters Eelco en Rummy begeleiden de werkzaamheden. Hoelang de klus nog gaat duren? Nick haalt zijn schouders op. ‘Maakt toch niet uit, al duurt het zes jaar. Dit is gewoon mooi wark man!’.

Wil je meer informatie over de zorgboerderij, neem dan eens een kijkje op www.zorgboerderijslangenburg.nl

reageren

geef een reactie

  • Pim de Bruijn
    17 februari 2018 om 21:15

    Inderdaad prachtig werk‼️ Als een hecht team waren ze in de weer. Na de januaristorm was er nog wat extra werk en ook dat hebben ze geklaard. Veel dank👍👍

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog