www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Halloween in de vleermuiskelder

31 oktober 2019 Boswachter Doreen Rugers in Achterhoek

Foto: Jonathan Leeuwis

Het is 31 oktober, Halloween! Een mooie dag om aandacht te besteden aan onze vleermuiskelder in de Heidehoekse Vloed. Deze lage, donkere, vochtige kelder waar de vleermuizen aan het plafond hangen en de insecten over de grond kruipen is voor sommigen onder ons misschien best een griezelige plek te noemen. Maar gelukkig hebben wij een aantal dappere vrijwilligers die inventariseren welke soorten de kelder gebruiken én ons tips geven hoe we de kelder nog beter kunnen inrichten voor de vleermuis.

Weetjes over vleermuizen

Vleermuizen zijn de enige zoogdieren die kunnen vliegen met vleugels. De voorpoten met vingers zijn doorontwikkeld tot vleugels. Er leven in Nederland rond de 20 verschillende soorten vleermuizen, zoals de dwergvleermuis, laatvlieger of grootoorvleermuis. Vleermuizen zijn insecteneters, elke vleermuis heeft zijn eigen specialiteit, de grootoorvleermuis houdt bijvoorbeeld van nachtvlinders. Vleermuizen krijgen meestal maar 1 jong per keer, dat maakt een populatie snel kwetsbaar. Vleermuizen zijn ook erg gevoelig voor lichtverstoring in hun leefgebied.

De achterpoten gebruiken vleermuizen om aan te hangen. Als een vleermuis op zijn kop hangt, dan worden de pezen in de klauwen automatisch aangetrokken. Het hangen kost de vleermuis geen energie. Overdag rusten vleermuizen in ruimtes als boomholtes, kelders en huizen. Koele vochtige vorstvrije ruimtes met een constante temperatuur worden als overwinterplaats gebruikt. Zoals grotten, verlaten bunkers, kelders, een holte in een spouwmuur etc. Vanaf november gaan vleermuizen in winterslaap tot in maart ongeveer. Tijdens de winterslaap zijn vleermuizen gevoelig voor verstoring, daarom wordt in de winter maar één keer geïnventariseerd welke soorten er zitten. Verder wordt de kelder gedurende de winter met rust gelaten.

Ruwe stenen zijn aan het plafond bevestigd.

Nieuw meubilair in de Vleermuiskelder

De vleermuiskelder in de Heidehoekse Vloed is aangelegd als overwinterplaats voor de vleermuis. Het is een langwerpige kelder in een L-vorm en ligt in een aarden wal, met aan de voorzijde een opening om in en uit te vliegen. Henriette van der Loo, een van onze vleermuisvrijwilligers, tipte ons dat met wat kleine ingrepen de vleermuiskelder nog wel wat aantrekkelijker kon worden voor vleermuizen. Het beton van de keldermuur is namelijk erg glad, daar heeft de vleermuis weinig houvast aan en daarnaast kruipen ze graag tussen spleetjes. In het verleden zijn er voor de vleermuis planken opgehangen, maar deze zijn inmiddels verrot. Tijd voor actie en wat nieuw vleermuis meubilair! Ruwe stenen en bakstenen zijn ideaal om tussen te kruipen en aan te gaan hangen. Collega Rien is samen met Henriette de kelder in gekropen om de stenen te bevestigen. Leuk detail, de stenen zijn opgehangen met oude messen van de maaimachine, die nu een nuttig 2e leven hebben gekregen.

De grootoorvleermuis maakt al gebruik van de vleermuiskelder, maar na deze aanpassingen is de kelder hopelijk ook voor andere soorten aantrekkelijker. Wie weet komt nu ook de franjestaart of zelfs de baardvleermuis!

reageren

geef een reactie

  • Hans Jansen
    6 november 2019 om 06:50

    Staatsbosbeheer prachtige natuurgebieden.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog