www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Blaffende reebokken en fiepende geiten, bronst!

22 juli 2021 Boswachter Sanderijn in Achterhoek

De tijd van de blaffende reebokken en fiepende geiten, de reeënbronst is begonnen. De reeënbronst is een van mijn favoriete periodes. Wanneer je door de natuurgebieden loopt en een ree hoort blaffen. De bok en geit samen ziet liggen herkauwen met de jongen verscholen in een singel. De bokken hun gewei ziet vegen in een bosje en de heksenkringen kunt vinden.

Territorium

De reebokken (de mannetjes) zijn druk bezig geweest met het afbakenen van hun territorium. Een territorium afbakenen doen ze door hun gewei langs jonge bomen te schuren, ook wel vegen genoemd. Tussen het gewei zitten geurklieren waar mee ze hun eigen luchtje aan de boompjes smeren en zo hun terrein afbakenen. Niet alleen tussen het gewei maar ook tussen de hoeven zitten deze geurklieren, met hun hoeven krabben ze over de grond. Reeën blaffen bij onraad maar ook om hun territorium bekend te maken of indruk te maken tijdens de bronst. Komt er een andere bok in het territorium dan worden de krachten gemeten. Wanneer het om een jonge of oude bok gaat dan zal die zich snel overgeven. Bij een gelijkwaardige tegenstander kan het er heftig aan toe gaan.

Bronst

Nu de bokken een eigen territorium hebben begint de bronst. De bronst begint half juli en duurt een week of 4. De reegeiten (vrouwtjes) fiepen om de mannen te lokken. Dit fiepen is een hoog geluid wat ze maken. Hebben de reebok en reegeit elkaar gevonden begint het spel. De bok blijft achter de geit aan rennen tot de geit beslist dat de bok haar mag beslaan. Door het achter elkaar aan rennen en in achtjes te draaien ontstaan er heksenkringen. Heksenkringen kun je het duidelijkste zien in het lange gras. De geit wacht tot de eiersprong, voor de bok haar mag beslaan. Hierdoor blijven de geit en bok een aantal dagen bij elkaar. Ook na de dekking blijft de geit nog even bij de bok en word meerdere keren beslagen door dezelfde bok.

Dracht met pauze  

De geit heeft een uitgestelde dracht. Een uitgestelde dracht betekent dat na de bevruchting de ontwikkeling van het embryo even op ‘pauze’ wordt gezet. Na de bevruchting ontwikkelen de cellen heel traag. In december herpakt de ontwikkeling van het embryo. De reekalveren worden rond mei geboren.

Blind van liefde

De bronsttijd is een prachtige tijd om reeën te zien. Ze zijn erg actief in deze periode. Doordat ze blind zijn van liefde letten ze minder op hun omgeving. Daardoor is de kans groter dat u een keer een ree treft. Dit brengt ook gevaren met zich mee. Bokken die onoplettend achter de geiten aanjagen of elkaar verdrijven. Hierdoor is de kans groter dat een ree onverwacht de weg oversteekt. Rij je door het leefgebied van reeën, rij rustig en let goed op.

reageren

geef een reactie

 • Robert
  23 juli 2021 om 00:29

  Heel interressant om te weten zodat we nu beter weten hoe we reeen en bokken kunnen spotten bij ons in Tettscheid Duitsland waar we nu wonen.
  Ook rij ik rustig maar pas nog meer op omdat ik nu ook weet dat de ” heren en dames” in hun liefdesspel niet goed opletten en zo maar de weg kunnen oversteken.
  Denk dat het goed is dit in gebieden met bosrijk gebied waar men doorheen rijd dit met borden op een ludieke manier kenbaar te maken
  Scheelt aan beiden zijden slachtoffers