www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

17 september Bos en Houtdag in de Achterhoek

31 augustus 2022 Boswachter Doreen Rugers in Achterhoek

Staatsbosbeheer organiseert 17 september een open dag in Ruurlo van 10.00 tot 16.00. Omdat ze graag iedereen kennis wil laten maken met bosbeheer en het proces van boom tot plank. Naast een informatieve dag is het vooral een leuke dag voor jong en oud. Met activiteiten voor de kinderen, demonstraties en bosexcursies met de huifkar en meer!

Foto: Wat er met die stapels hout gebeurd? Tijdens de bos en hout dag laten we het voor uw neus zien.

Bosbeheer is actueel

Staatsbosbeheer, opgericht in 1899 en ruim 120 jaar later nog steeds bezig met bosbeheer. Er is in de loop van de jaren een hoop veranderd is. Het bosbeheer van toen en nu is niet meer met elkaar te vergelijken. Maar het onderwerp is nog altijd actueel. Stippen op de bomen, de ene boom die blijft staan en de andere die wordt gezaagd, we krijgen er regelmatig vragen over. Mede daarom organiseren we in Ruurlo deze open dag over bos en hout. Een vooral gezellige middag waarbij we graag uitleggen wat we allemaal doen in de bossen, vroeger v.s. nu én hoe het proces van boom tot plank er uit ziet.  Deze dag kan iedereen kennis komen maken met boom, bos en boswachter. Naast de activiteiten, stands en demonstraties doet de paardenhuifkar dienst voor de bosexcursie waarbij de boswachter alles verteld over bosbeheer.

Foto: Tijdens de open dag zijn er huifkarexcursies over het bosbeheer.

Activiteiten en demonstraties voor jong en oud

Voor jong en oud is er genoeg te doen en te beleven deze dag. Sterke trekpaarden demonstreren hoe vroeger met paardenkracht bomen werden gesleept terwijl daarnaast de modernste bosbouwmachine staat. Durf het aan bij de voelboom, doe de bomenquiz, kom een vogelhuisje timmeren of een lekker een broodje bakken. De vrijwilligersgroep SVNR laat de aanplant zien terwijl bij de houtzagerij u het proces van boom tot plank van dichtbij kunt zien. Die planken weet Zorgboerderij de Slangenburg om te toveren tot mooie banken. Het waterschap vertelt u graag meer over de Baakse beek terwijl het IVN u alles kan vertellen over de natuur. En terwijl u geniet van een kopje oersoep ziet u hoe de ijzersmid en de boomstam ‘carver’ ware kunstwerken maken.

Er is meer en teveel om alles op te noemen, dus kom het vooral zelf beleven op zaterdag 17 september. Tot dan!

 

Waar en wanneer?

17 september in Boswachterij Ruurlo

Parkeren: Ter hoogte van Pannenkoekboerderij de Heikamp, Hengeloseweg 2 in Ruurlo.

Tijd: 10.00 tot 16.00

Entree is gratis

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog