www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Engelsmanplaat binnenkort weer bemand

4 mei 2012 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland
Het huisje op Engelsmanplaat

Deze week en volgende week wordt er van alles gedaan om het huisje op Engelsmanplaat, een zandplaat tussen Schiermonnikoog en Ameland,Een blik in het huisje weer helemaal te voorzien van de juiste materialen zodat de vogeltelgroep van Noord Holland er weer een paar maandjes kunnen vertoeven. Onlangs is er een op maat gemaakt keukenblad naar toe gegaan en een paar goede stoelen.

Elke week zijn er twee vrijwilligers van de telgroep aanwezig om voor Staatsbosbeheer de boel daar goed in de gaten te houden. Het is een unieke plek waar vele soorten vogels zoals Grote Sterns, Dwergsterns, Noordse Sterns, Bontbekplevieren, rosse grutto’s, slechtvalken  broeden en rusten, maar ook voor de zeehonden is de plaat erg belangrijk. Naast het in de gaten houden wat alle dieren doen houden de vrijwillgers ook in de gaten of de natuur daar niet te veel verstoord wordt. Daarvoor is een speciale site oog voor het wad voor de mensen, die monitoren, in het leven geroepen.

Oog voor het Wad is bedoeld om een goed beeld te krijgen van de interactie tussen recreanten, vogels en zeehonden op zoveel mogelijk plekken in de Waddenzee. Er doen allerlei mensen mee aan het monitoren. Dat zijn bijvoorbeeld de mensen die vogels tellen op een aantal punten ten behoeve de beheerders, de handhavers van EL&I op hun schepen en natuurlijk de watersporters. Om een goed beeld te krijgen van die interactie gaat het dus niet alleen om heftige gebeurtenissen met ernstige verstoringen, maar ook om de bewegingen van vogels en zeehonden rond schepen waar verder niets gebeurt.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog