www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Een benarde situatie voor Jan

7 mei 2012 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

[slideshow]Gisteren was ik aan de afwas toen er bij ons aan de deur werd geklopt. Een meneer wist te vertellen dat zijn vrouw een Jan van Gent had gevonden bij de strandopgang van de Bosrand bij Nes. Omdat het dier niet meer kon vliegen waren ze bezorgd en wilden ze het dier hulp bieden.  Alleen daar dacht de vogel anders over, er werd hulp gezocht en ze kwamen bij Staatsbosbeheer terecht. Gewapend met handdoek, verhuisdoos en handschoenen reden we naar de Bosrand. De mevrouw wees aan waar de vogel voor het laatst gezien was. Het grote witte dier was niet moeilijk te vinden tussen de duindoorns. Het gebruikte flink zijn snavel om van zich af te bijten.  Maar zodra de handdoek over de kop van de vogel gegooid was, was het de snavel pakken en kon de vogel worden opgetild om in de doos te stoppen. Wat er precies aan scheelden konden we niet exact zien, maar dat een van de vleugels niet helemaal goed functioneerde dat was wel duidelijk. Uiteindelijk is de vogel naar de Fugelpits gebracht. Hopelijk kunnen ze daar de vogel weer opknappen zodat deze zijn vleugels weer kan strekken om zich weer bij soortgenoten te kunnen aansluiten.

 

verspreidingsgebied Jan van Gent

Een Jan van Gent is een opvallende verschijning. Zijn kop is geelachtig met mooie fel blauw omlijnde ogen en een grote blauwachtige snavel. Slaat hij zijn vleugels uit dan heeft deze een spanwijdte van ongeveer 1,50 tot 1,80 meter.  Ook het jagen naar vis is spectaculair te noemen. Van grote hoogte duikt hij loodrecht naar beneden en net voordat hij het water induikt  klapt hij zijn vleugels in. Een bijzondere vogel die niet zo vaak gezien wordt langs de kust van Ameland. Hoe meer vis er te vinden is voor de kust van Ameland, des te vaker zijn de Jan van Gents  hier waar te nemen.

Kortom het zou mooi zijn dat dit gevonden exemplaar ook weer zijn capriolen kan vertonen, al dan niet voor de kust van Ameland. Neemt u ook een Jan van Gent waar of een andere bijzondere vogel geef het door aan ons.

reageren

geef een reactie

  • renee
    10 mei 2012 om 16:59
    • Marjan Staatsbosbeheer
      11 mei 2012 om 13:47

      Kom je nog naar Ameland, wie weet zie je er dan ook een vliegen. Trouwens de kwelder zit weer helemaal vol met Grote sterns, erg mooi!

    • renee
      11 mei 2012 om 16:48

      Moet gauw weer komen, maar ga eerst naar schiermonnikoog kijken wat daar allemaal vliegt. In lofar eerste Lepelaar weer gezien en nesten voor de Zwarte sterns uitgezet.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog