www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Beestjes en nog eens beestjes voor entomologen

29 mei 2012 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Entomo…wat? Entomologen. Een ander woord voor deskundigen die alles weten van insecten.  Ameland bezoeken als het mooi weer is dat verdient geen uitleg. Maar Ameland bezoeken vanwege de insectenwereld dat is andere koek. Afgelopen weekend bezocht een club entomologen Ameland. Zij hebben een aantal velden en gebieden onderzocht om de wereld van de insecten verder te ontdekken. De één heeft meer met mieren en de ander wordt helemaal lyrisch van bijvoorbeeld nachtvlinders.  

Misschien heeft u ze wel zien lopen mensen met een netje, ‘wild’ zwaaiend in de lucht of heeft u het grote felle licht gezien bij Roosduinen. Dat waren de nachtvlinder experts. Zij hebben de hele nacht bij een lamp gestaan die op een wit laken scheen. Het witte licht trekt nachtvlinders aan en op die manier kunnen zij weer bepalen om welke soort het gaat.

Een kleine greep uit de insectenwereld:

Staatsbosbeheer is blij met het bezoek van de entomologen, omdat er een steeds completer overzicht van insectensoorten boven water komt. Op die manier kunnen we het aantal soorten weer linken met de ontwikkeling van de natuurgebieden. Men zou kunnen verwachten dat er niets nieuws onder de zon te vinden is, maar vorig jaar heeft bewezen dat er nog steeds nieuwe soorten voor Ameland te vinden zijn. Zo hebben onderzoekers wantsensoorten ontdekt die nog niet voor Ameland beschreven waren. Zie ook ons weblog van oktober 2011. Al met al werden toen 166 wantsen waargenomen, waarvan liefts 60 nog niet op Ameland bekend waren. Vijf van die soorten zijn bovendien nieuw voor de Waddeneilanden. Via andere bronnen, o.a. collectiemateriaal en waarneming.nl, kwamen er nog vijf soorten bij, zodat het aantal bekende soorten wantsen op Ameland nu 251 is.

Zodra we de eerste resultaten van afgelopen weekend binnenkrijgen dan leest u het op het weblog. Zoals u leest zijn het niet alleen de waarnemingen van de onderzoekers zelf, maar zijn ze ook blij met elke waarneming die gedaan wordt. Dus mocht u een bijzondere insect tegenkomen, laat het weten via waarneming.nl.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog