www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Werelderfgoeddag 16 juni Ameland

14 juni 2012 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Aankomend weekend is het Werelderfgoedweekend, omdat Unesco Werelderfgoedconventie 40 jaar bestaat. Hoogste tijd om de negen door Unesco erkende Nederlandse werelderfgoederen onder de aandacht te brengen. Wereldwijd zijn er maar liefts 936 monumenten, zoals Unesco ze noemt. En eentje is wel heel dichtbij huis, namelijk de Waddenzee! De monumenten zijn van bijzondere waarde voor de mensheid en worden beschermd zodat toekomstige generaties er net zo van kunnen genieten als wij. Vanwege deze unieke waarden is de Waddenzee in 2009 ingeschreven op de lijst van Werelderfgoed van Unesco, de organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Communicatie.

Bij een aantal werelderfgoederen zijn er dit weekend allerlei activiteiten georganiseerd, ook op Ameland. Staatsbosbeheer doet ook een duit in het zakje. Zaterdag 16 juni van 12:00 tot 15:00 uur staan Lex, Marjan en Ricus klaar om de unieke natuur van de Waddenzee samen met u ‘live’ te ervaren. En waar kan dat mooier dan op de dijk bij de Feugelpôlle. Een bijzondere plaats waar veel vogels rusten, maar ook broeden. De Grote Sterns hebben hun onderkomen daar gevonden en gelukkig ook al heel wat jongen uitgebroed. Daarnaast is het ook een zeer dynamisch stuk natuur wat grote variatie laat zien en onder invloed staat van van eb en vloed. Deze variatie maakt de Feugelpôlle en zeker ook de Waddenzee tot een uniek leefgebied, waarvan vele bezoekers het hele jaar door kunnen genieten. Meer dan 10.000 vaak zeldzame plant- en diersoorten vinden hier hun thuis.

Maar hoeveel Grote Sterns zitten er nu daadwerkelijk te broeden op De Feugelpôlle? Kom langs en laat u uitdagen tot het maken van een schatting. Een flinke klus, maar zit uw schatting het dichts bij onze schatting dan wint u een leuke prijs! Geen zin in een gokje wagen? Gewoon met ons mee en de bijzonderheden horen over de kwelder of gluren door de telescoop dat kan natuurlijk ook. Wij staan voor u klaar op zaterdag 16 juni van 12:00 tot 15:00 uur tussen de Reeweg Hollum en Pietje Miedenweg. Welkom bij de Werelderfgoeddag Waddenzee op Ameland!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog