www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Vreemde snuiter nog steeds op Ameland

31 augustus 2012 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Begin van deze week kopte Persbureau Ameland “Vreemde snuiter in Ballumerbocht“. Het bleek hier te gaan om een jonge zwarte ooievaar, die gefotografeerd was door Rindert Wijnstra. Een bijzonder waarneming kunnen we wel stellen.

verspreidingsgebied Zwarte ooievaar bron: wikipedia

De zwarte ooievaar heeft haar broedgebied voornamelijk in de bosgebieden van Oost-Europa, maar is ook wel te vinden in delen van Zweden, Duitsland, Frankrijk en het Iberisch Schiereiland. Deze ooievaars overwinteren in Afrika, de meerderheid trekt daar naar het oosten. In Nederland wordt de soort uitsluitend op doortrek gezien maar duikt steeds vaker op. In mei en in augustus worden de meeste zwarte ooievaars hier gezien.

Wij hadden gedacht de vogel na de waarneming van Rindert niet meer waar te nemen. Todat Peter vandaag de vogel vlakbij de werkschuur zag. Kennelijk is het goed tafelen hier, want toen wij naar de vogel gingen kijken was het druk bezig om insecten en padden te verorberen. Natuurlijk hebben we het dier ook vastgelegd en het bleek uiteindelijk om dezelfde ‘vreemde snuiter’ te gaan.  Dat het hier om een jonge vogel gaat is te zien aan zijn snavel en poten. Deze zijn nog niet op de fel rode kleur van een volwassen exemplaar. Volwassen of niet, we vinden het wel leuk dat ook wij ‘m hebben gespot. Trouwens op de site van Vogelwacht Ameland staat waar dezelfde vogel is zoal is gesignaleerd.

Jonge zwarte ooievaar
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog