www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Wat hebben we zoal gedaan?

29 oktober 2012 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Het is alweer een tijdje geleden dat er een berichtje op het weblog is verschenen. Dat houdt niet in dat we niks hebben gedaan. In tegendeel! Afgelopen week is er veel aan onderhoud gedaan aan de paden. Overhangende takken worden met zaag en stokzaag verwijderd, zodat de gebruikers er ongestoord langs kunnen. Ook de  Feugelpôlle vroeg onze aandacht. Daarnaast hebben er veel andere activiteiten plaatsgevonden. Hieronder een korte samenvatting.

UMCG Teevee. Zij hebben een reportage gemaakt over de Wadden voor het interne TV kanaal in het ziekenhuis. Onder begeleiding van Jaap Kloosterhuis (collega Staatsbosbeheer Drenthe West) hebben ze het verhaal van stuivende duinen, de kwelders en het wad belicht. Gelukkig verdween de mist die dag al gauw en was het prima weer om prachtige plaatjes te schieten. Niet alleen Jaap kwam aan het woord, maar ook Marjan en Andries Molenaar, herder van het Vennoot, mochten voor de camera verschijnen. Op de kwelder bij de Feugelpôlle hebben ze de excursie van het Natuurcentrum ten dele gevolgd.

Tussen Slik & Zand. Een wandelevenement georgansieerd door Sport Promotie Ameland, waar maar liefst meer dan 1100 wandelaars aan hebben deelgenomen. De tocht ging langs strand, zee, wad en bos, waarbij ook de Werelderfgoedstatus van de Waddenzee naar voren kwam. Op het plein waar de wandelaars finishten stonden meerdere kraampjes waaronder ook Staatsbosbeheer. Naast het meedoen aan een wedstrijd, ‘Van welke bomen zijn deze bladeren?’, kon men lekker uitrusten in een hangmat. Of zich laten informeren over de werkzaamheden van Staatsbosbeheer op Ameland. Met name de werkzaamheden en maatregelen bij de Feugelpôlle werden regelmatig uitgelegd.

Peuters op stap met de boswachter. Herfst was het thema voor de peuters. Op de peuterspeelzaal hadden juf Jacqueline en juf Lia al heel wat aandacht gegeven aan de herfst. Dus ze waren al goed voorbereid toen Harry en Marjan de groep peuters mee namen het Hollumer bos in. Eerst was het blaadjes zoeken van verschillende vormen, maar de vele paddenstoelen  riepen ook om aandacht.  Er werd van alles gevonden. Een spelletje dennenappels verzamelen was ook een succes. Vervolgens werden de dennenappels verstopt omdat Harry en Marjan even de eekhoorns waren. Zoeken met zijn allen! Eenmaal gevonden, kwam het sluitstuk…een heuse motorzaag actie, de boswachter aan het werk.  Nadat Harry de nodige voorzorgsmaatregelen had genomen, kon het geweld losbarsten. Voor de peuters een genot om naar te kijken, maar voor sommige was het iets te veel  herrie. Gelukkig voor hen duurde het maar even en was de angst al gauw weer verdwenen. Want bij de vraag wie wil er boswachter worden, staken velen hun vingertje in de lucht.

Nacht van de nacht. Afgelopen zaterdag was het weer  zo ver. Van zomer- naar wintertijd, het tijdstip waarop er aandacht wordt gevraagd voor het donker. Ook op Ameland natuurlijk. Samen met de gemeente, Natuurcentrum en Staatsbosbeheer Ameland is er weer een nacht excursie georganiseerd. Want waar kun je het donker het beste beleven dan in het bos. Het aantal deelnemers was wel lager dan vorig jaar, dat was vooral te wijten aan het weer en het tijdstip van de excursie (einde herfstvakantie), maar dat mocht de pret niet drukken. Al met al hebben 30 deelnemers meegelopen en het donker beleefd op een winderige en regenachtige avond. Vanuit het Natuurcentrum werd het Nesserbos doorkruist en op Kaapsduin kon men perfect het bulderen van de zee horen.  Eigenlijk moet de route gelopen worden in het donker, waarbij het gebruik van onze ogen opeens veel minder nuttig blijken. Maar zonder licht kwam de groep niet ver, gelukkig was er een zaklamp die een lichtje bracht in de duisternis. Na de tocht stond de chocomelk klaar en kon men boven in de toren van het Natuurcentrum een blik werpen over Ameland. Pas ’s avonds blijkt hoeveel licht er overal brand. Ook geen wonder dat menig vogel of insect in de war raakt. Wanneer is het nu donker?

Hieronder een impressie van alle activiteiten.[slideshow]

reageren

geef een reactie

  • Staatsbosbeheer brengt buiten naar binnen bij UMCG | Staatsbosbeheer Ameland
    11 januari 2013 om 11:17

    […] afgelopen week was het zover dat de Wadden documentaire, die in 2012 is opgenomen door UMCG-Teevee,  werd gepresenteerd in het ziekenhuis. In deze […]

  • Ooo kom er eens kijken, wat we.. | Staatsbosbeheer Ameland
    30 november 2012 om 15:49

    […] zouden krijgen daar hadden we geen rekening mee gehouden. Afgelopen week hebben we van de peuters, die een tijdje geleden met ons het bos in zijn geweest, een prachtig kado gekregen.  Het […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog