www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Water, water en nog eens water

4 december 2012 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Een overtreffende trap kunnen we wel stellen, als we praten over wateroverlast in de duingebieden. De afgelopen dagen zijn de hemelpoorten regelmatig open gezet en heeft de regen het land letterlijk verzadigd, zo ook op Ameland. Een paar weken terug heeft de gemeente al op de info aangegeven dat fietsers tijdens hun tocht over het eiland wateroverlast kunnen ondervinden. De terreinbeheerders zijn zich bewust van deze situatie en proberen de grote hoeveelheden water ook te verminderen en af te voeren. Op sommige plaatsen zijn de fietspaden opgehoogd met gruis en kleischelpen, op andere plaatsen zijn sleuven gegraven in de hoop dat het water afvoert. Daarnaast heeft het Wetterskip de peilen verlaagd, zodat het water via de sloten verdwijnt en dan met name in de duingebieden het wateroverlast uiteindelijk verminderd. Ook Staatsbosbeheer is met een pomp in de weer geweest en heeft een sleuf gegraven om het water weg te krijgen, maar het is letterlijk dweilen met de kraan open. Het leek even goed te gaan maar de afgelopen dagen is het weer helemaal mis.

Een vervelende situatie die we graag anders hadden gezien. Op dit moment attenderen we met bordjes de fietsers op de wateroverlast langs de route. Daar waar het extreem nat is, laten we de fietsers afstappen en geven we een kleine omleiding aan. Op deze wijze hopen we dat de fietsers de voeten droog kunnen houden. Zodra het kan zullen we de wateroverlast ook aanpakken zodat we in de toekomst beter de nattere periodes aan kunnen. Maar op dit moment zou het beste zijn, een lange periode droog weer, zodat het water op natuurlijke wijze afgevoerd wordt. Nu maar hopen dat de weergoden het met ons eens zijn.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog