www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Staatsbosbeheer brengt buiten naar binnen bij UMCG

11 januari 2013 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om buiten van de natuur te genieten. Reden voor ons om samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen buiten naar binnen te brengen. Zodat ook mensen die tijdelijk niet buiten van de natuur kunnen genieten, daar binnen wel een indruk van krijgen.

Een goed humeur, een betere concentratie, en minder stress – de natuur kan wonderen doen voor onze gezondheid. Maar daarvoor hoeven we niet per se naar buiten. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar Agnes van den Berg. Volgens Van den Berg heeft alleen het kijken naar de natuur door een raam of het zien van een afbeelding al een positief effect op de gezondheid. In haar onderzoek heeft ze amper verschil ontdekt ten opzichte van wanneer mensen zelf de natuur ingaan. 

De enorme poster die te zien is in het ziekenhuis.
De enorme poster die te zien is in het ziekenhuis.

Collega-boswachter in het Lauwersmeer Jaap Kloosterhuis was onlangs te gast in het UMCG kinderprogramma ‘Ranja met een rietje’. Met een kist vol natuurschatten nam hij de kinderen mee in de wondere wereld van de Waddennatuur. Sinds 4 december 2012 brengt Staatsbosbeheer weer een stukje buiten naar binnen in het UMCG. Op de grote wand boven de lift bij de fontein hangt een groot fotodoek (van 5×7 m) van de Wadden.

En afgelopen week was het zover dat de Wadden documentaire, die in 2012 is opgenomen door UMCG-Teevee,  werd gepresenteerd in het ziekenhuis. In deze documentaire zijn onder andere prachtige beelden te zien van Ameland die toentertijd in oktober zijn opgenomen. Marjan en Jaap hebben de cameraploeg een hele dag op sleeptouw genomen langs mooie lekken op Ameland.

Buiten naar binnen is een initiatief dat goed aansluit bij de exposities Beelden van buiten in de Fonteinstraat van het UMCG. Bezoekers en patiënten kunnen nu genieten van kunstobjecten uit musea in de fraaie vitrines, én van de natuur in XXL-formaat.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog