www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Bossen even mijden

28 oktober 2013 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Het gesprek van de dag, de zware storm die Nederland ook zou aan doen. Op maandag 28 oktober rond het middaguur begon de wind op Ameland steeds meer aan te trekken. Eerst zagen we tegenover het Kwekerijbos een schuur van de familie Kiewiet, die voor onderhoudswerkzaamheden al kaal gestript was, in elkaar storten. Vanaf dat moment was het raak. Dakpannen van de daken, bomen op auto’s en huizen. Een flinke ravage in de dorpen, maar ook in de bossen.

Naar aanleiding van deze ravage heeft Staatsbosbeheer besloten om de bossen af te sluiten voor het publiek. De ingangen zijn met rood wit lint afgezet. Nadat het ergste achter de rug was hebben we een inspectie uitgevoerd in het Kwekerijbos, Nesserbos, Ballumerbos en Hollumerbos. Er waren zoveel bomen omgewaaid en afgebroken dat het voor het publiek te gevaarlijk is geworden om er te wandelen. De schade in het Hollumerbos lijkt enigszins mee te valllen. Hoe lang de bossen blijven afgesloten is nog niet bekend.

Veel bomen zijn halverwege afgebroken en zijn erg gevaarlijk. Anderen leunen zwaar tegen andere bomen aan. Afgescheurde takken bungelen aan of in bomen.  Na een storm kan zo’n halve boom of tak zomaar naar beneden vallen. Daar is geen harde windstoot voor nodig. Dus het is zeker verstandig om de bossen voorlopig even te mijden.

Morgen gaan we aan de slag om de eerste stormschade op te ruimen. Eerst zullen we de wegen en paden vrij maken van de bomen die gevaar opleveren, zodat de bossen zo spoedig mogelijk weer toegankelijk zijn. Maar voorlopig moeten we nog even een pas op de plaats doen.[slideshow]

reageren

geef een reactie

  • Thijs en Alina Jaspers
    28 oktober 2013 om 23:45

    Wat een drama!!!! We leven met jullie mee!!!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog