www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Een geslaagde Fietsdag

2 juni 2014 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Afgelopen vrijdag 30 mei prachtig weer, helder, zonnig en een licht briesje, de ideale omstandigheden om op de fiets te stappen. En dat gebeurde ook! De traditionele fietsdag, zoals deze al benoemd werd in de media, van Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat ging van start. En dit jaar met wel een record aantal deelnemers, zo rond de 700. Wij konden de tel niet meer bij houden.

Dat we jaarlijks een fietstocht organiseren dat klopt, maar in dit geval was deze niet echt meer traditioneel te noemen. Voorheen was het voor de deelnemers erg gemakkelijk om de route te vinden, met behulp van bordjes kon het niet misgaan. Dit jaar mochten ze zelf speuren naar de route. Bij de start in Nes kregen de deelnemers een boekje met foto’s. De foto’s lieten aan de deelnemers zien welke richting ze op moesten fietsen. Een andere aanpak, die in het begin wel wat vraagtekens en angstige gezichten opleverden. Maar aan het einde van de tocht was men zeer positief. Een enkeling heeft wat meer kilometers gefietst dan de bedoeling was, maar uiteindelijk zijn ook zij langs de verschillende informatiekraampjes gekomen en ook gewoon gearriveerd bij het eindpunt.

Het mooie van de fietstocht is dat er tijdens het fietsen zoveel te doen en te zien is. Al met al waren er zeven stops op een route van ongeveer 17 kilometer. De eerste was al bij het Westerpad, waar Ab Kiewied zijn koeien iets dichterbij liet grazen om zo tekst en uitleg te geven over deze dieren en hoe hij ze beheert in de gebieden van Staatsbosbeheer. Het Natuurcentrum had de deuren geopend voor de deelnemers, helaas was dat van korte duur. Want een gaslek in de buurt van het centrum zorgde voor het afzetten van het centrum en een stuk van de route. Gelukkig vonden de deelnemers wel hun weg verder. De eerst volgende stop na het Natuurcentrum was in de Vleijen, de Staatsbosbeheer kraam. Zoeken door een verrekijker naar vogels die kabouters vast hielden. Panelen met foto’s over de gebieden en de werkzaamheden. Zoeken naar de juiste bladeren bij de juiste boomstammen. Een hoop bedrijvigheid die heel wat deelnemers deed afstappen. De gezamenlijke vogelwachten gaven een mooie invulling bij de Bureblinkert. Een kopje koffie of een bekertje ranja stond klaar bij de forellenvijver. De Natuurwerkgroep had zijn plek gevonden op de Waddendijk. Daar kon men zich o.a. verwonderen over het leven in het water van de dijksloot. Bij het eindpunt, wederom in Nes, hadden de brandweer en de KNRM de deuren open gezet voor de fietsers. En dit kreeg al gauw navolging van de ambulancedienst, die de reuring op het plein compleet maakte. En of dat nog niet genoeg was verzorgde Slagerij de Jong ook nog een proeverij van een amelander vleesproduct. Een zeer geslaagde, gezellige fietstocht die mede door de vele vrijwilligers helemaal top is verlopen. Dank jullie wel![slideshow]

reageren

geef een reactie

 • Winnaars eindelijk bekend! | Staatsbosbeheer Ameland
  1 september 2014 om 16:44

  […] zijn de gelukkige winnaars van de speurtocht van de fietsdag afgelopen mei? Er waren twee mogelijkheden om in de prijzen te vallen. De eerste was de juiste […]

 • frans.vanderstoep@hetnet.nl
  4 juni 2014 om 15:21

  Beste Marjan,

  Ik volg al langere tijd uw blog en gebruik de mogelijkheid daarvan te reageren voor een vraag over de kolonie grote sterns. Zo nu en dan schrijf ik een stukje in de Amelander over de natuur naar aanleiding van een bezoek aan Ameland. In het volgende artikeltje zou ik graag aandacht willen besteden aan de grote stern en de ontwikkeling van de kolonie op de Fuegelpolle. De kolonie is vaak genoemd in verband met het klimaatbufferproject, maar ik zou graag wat specifieke aandacht willen besteden aan de soort. Helaas beschik ik niet over gegevens als aantalsontwikkeling (broedparen) en broedsucces door de jaren heen. Zou u mij daaraan kunnen helpen? Bij voorbaat dank voor uw reactie.

  Met vriendelijke groet, Frans van der Stoep, Lelystad

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog