www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Een bijzondere gast in de Lange Duinen

24 oktober 2014 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

We zijn blij dat ons weblog regelmatig bezocht en gelezen wordt. We merken dat aan ervaringen die met ons gedeeld worden. Mensen die tijdens hun wandeling in de natuur iets moois zien, leggen dat vaak vast met een camera. Zo ook deze week, ontving collega Lex Varkevisser een mail van Ali en Eddie Slot-Oosterhof met een mooie foto van een jonge klauwier. Waarop Lex dit volgende bericht schreef.

Foto gemaakt door Alie en Eddie Slot
Foto gemaakt door Alie en Eddie Slot

Het is zeer bijzondere en leuke waarneming, omdat ten eerste de grauwe klauwier al tientallen jaren niet meer op Ameland broedt. En ten tweede de trekperiode van deze vogel is normaal gesproken half augustus, maar deze is gespot op 15 oktober. We hebben hier dus te maken met een late trekvogel.De grauwe klauwier is de kleinste van de in West-Europa voorkomende klauwieren. Kenmerkend is de haaksnavel en de poten met scherpe nagels. De zang is zacht tjilpend en lijkt op het geluid van een mus. De vogel laat zich moeilijk zien, vaak moet je goed om je heen kijken om de vogel te ontdekken. Op de menukaart staan vooral grote insecten, maar een veldmuis of kleine vogels staan er ook wel op. Als de vogel een grote prooi heeft gevangen maar verzadigd is, maakt deze een ‘provisiekast’ aan. De prooi wordt dan gespiest aan de doornen van een meidoorn of prikkeldraad. Kom je tijdens een wandeling een meidoorn tegen met vastgeprikte libellen of muizen, dan zit er gegarandeerd een grauwe klauwier in de buurt.

De grauwe klauwier staat als bedreigd op de Nederlandse Rode lijst te boek, dat wil dus zeggen dat we er erg zuinig op moeten zijn. In de jaren tachtig kwamen er op Ameland veel grauwe klauwieren voor, maar sinds 2005 zijn er van Ameland geen broedgevallen meer bekend. Wij proberen op een aantal plaatsen de omgeving zo in te richten dat het voor deze vogel weer aantrekkelijk is om zich te gaan vestigen en wie weet wel te gaan broeden. Het onderhoud van de BP plas is een eerste stap.

Ook leuke waarnemingen gezien of gehoord? Meldt het ons hetzij via mail of telefoon.

reageren

geef een reactie

  • Good red-backed shrike news | Dear Kitty. Some blog
    24 oktober 2014 om 13:24

    […] Red-backed shrike on Ameland island: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog