www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Nog eventjes geduld….

21 oktober 2020 Boswachter Fabienne Bunicich-Droste in Ameland

Nieuw fietspad Hagedoornveld

In en rond het Hagedoornveld worden bergen verzet door diverse partijen.
Het nieuwe fietspad is van de Ballumer Blinkert tot het Westerpad aangelegd en het oude fietspad is inmiddels verwijderd. Er is een start gemaakt met het naastgelegen onderhoudspad. De plagwerkzaamheden zijn bijna klaar. Alles is in volle gang, maar nog eventjes geduld voordat je van dit prachtige Hagedoornveld kan genieten.

Een nieuw fietspad

Het begint er dus al behoorlijk op te lijken.  Met zo’n mooie herfstdag krijg je enorm zin om je fiets te pakken zodat je de boel kan gaan verkennen. Helaas is het fietspad nog afgesloten. Het beton moet 6 weken uitharden en de scherpe randen moeten nog worden afgewerkt om gevaarlijke situaties te voorkomen. Dus heb nog eventjes geduld alsjeblieft, dan kan je daar straks naar hartenlust fietsen.

Onderhoudspad

Met het naastgelegen onderhoudspad schiet het ook mooi op. Dit onderhoudspad wordt aangelegd voor de beheerders van dit gebied. Via dit pad kunnen ze met een auto de plekken bereiken waar onderhoud aan de natuur of aan voorzieningen plaats moet vinden.  Om ruiters, menners en mtb’ers tegemoet te komen in hun vraag naar een verbindingspad tussen Ballum en Nes hebben we het onderhoudspad zo ontworpen dat het ook voor hen te gebruiken is.

Plagwerkzaamheden uitgelicht

Een onderdeel van het project Hagedoornveld is plaggen. Er wordt met behulp van machines maximaal 15 cm van de toplaag van de bodem afgeschraapt. Het klinkt misschien wat gek, maar deze voedselrijke bodem zijn we hier liever kwijt dan rijk. Het is de namelijk de bedoeling dat de grond in het duingebied gaat ‘verarmen’. Zodra de humusrijke grond is afgeschraapt staat het gebied open voor kalkrijk zand, wat door de wind naar binnen kan komen waaien. Dit zand zorgt weer voor de flora en fauna die echt in de duinen thuishoren. Het duinviooltje zal gaan bloeien, tapuiten, konijnen en muizen zullen weer zichtbaar zijn en ook de velduil krijgt weer een kans om hier te bestaan.

Duinviooltje

Historie

Op plaatsen waar nu geplagd wordt, liep heel lang geleden de vloedlijn en was dit gebied één grote zandvlakte. Dit was nog voor het aanleggen van de dijkjes tussen de duinbogen zo rond 1850. Omdat het langs de kust redelijk ondiep water was met veel riffen, vergingen hier heel veel schepen. Hun goederen spoelde aan op het strand. Nu vele jaren later komen we met de plagwerkzaamheden kostbare schatten tegen in de natuur. Het kleine platte flesje linksachter is afkomstig uit Engeland waarschijnlijk rond 1890.  De tekst op het flesje luidt “Chest&Lung Mixture / Syrup of Linseed&Liquorice” wat duidt op een hoestdrankje.

Verborgen schatten

Wil je nu meer informatie lezen over het project Hagedoornveld, het kerven en waarom we de Prunus gaan bestrijden volg dan deze  blog  of kijk op onze site om op de hoogte te blijven van de werkzaamheden.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog