www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Van voorlezen komt ontdekken

9 november 2021 Boswachter Fabienne Bunicich-Droste in Ameland
Tim de kleine boswachter

Tim de kleine boswachter

De Kinderboekenweek staat dit jaar in het teken van beroepen. Staatsbosbeheer is daarom de afgelopen weken op bezoek gegaan bij basisscholen op Ameland. De bezoeken bestonden uit voorlichting over het beroep van de boswachter, voorlezen uit een kinderboek of met elkaar op bosexcursie.

Beroepen

In de afgelopen weken gingen we met Staatsbosbeheer op bezoek bij de openbare school de Schakel en de Christelijke school Koningin Wilhelmina in Hollum. Samen met een matroos van de veerdienst en een ambulanceverpleegster vertelden we wat over ons beroep. De kinderen hadden vragen, zoals hoeveel boswachters er op Ameland waren en of we ook wat deden aan de ruiterpaden. Die vragen werden meegenomen in de voorlichting  en aan de hand van kleding en gereedschap kregen de kinderen een beeld  van de boswachter.

De jonge boswachter
De jonge boswachter

Voorlezen

Een aantal leerlingen mochten de helm en het gilet van de boswachter proberen en bovendien de kettingzaag even vasthouden.  Na dit mooie moment was het tijd om het verhaal ‘Dier in nood’ voor te lezen uit het boek Tim de kleine boswachter van Tim Hogenbosch en Jan-Paul Schutten. De leerlingen waren enthousiast en aantal gaven zelfs aan later ook boswachter te willen worden.  Omdat het boek nog vele hoofdstukken heeft waar we niet aan toe zijn gekomen heeft de leiding van de school daarom besloten  het boek aan te schaffen.

Voorlezen bij de onderbouw
Voorlezen bij de onderbouw

 

Bosexcursie

In het kader van het bosproject de herfst hadden drie basisscholen de wens om met de boswachter op pad te gaan, een echte excursie door het bos.

We startten de excursie met de vraag: ‘Waarom vinden we het bos in de herfst nu zo mooi?’ De kinderen antwoordden dat er nu andere kleuren maar ook paddenstoelen in het bos zijn . Bij de openbare basisschool lieten we aan de hand van een grote bak vol paddenstoelen en een paddenstoelen zoekkaart het een en het ander zien en gaven we er verder een uitleg bij. Om vervolgens op zoek te gaan naar soorten bomen, paddenstoelen, en daarnaast blaadjes verzamelen.  De rodekoolzwam met zijn mooie kleur en de explosieve aardappelbovist bleef de leerlingen van alle scholen het meeste bij.

Bosexcursie met de basisschool
Bosexcursie met de basisschool

Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar de herfst in het bos? Volg dan de boswachtersblog van Staatsbosbeheer.

Rodekoolzwam
Rodekoolzwam
Aardappelbovist
Aardappelbovist

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog